A pápán üt a holokauszttagadó püspök

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Richard Williamson, a holokauszttagadó kijelentéseivel botrányt kavaró püspök egyelőre nem óhajtja visszavonni azt, amit a zsidók meggyilkolásával kapcsolatban mondott.

168 óra /2009. február 8.

A brit pap a Der Spiegel című német hírmagazinnak adott, szombaton ismertetett interjújában azt hangsúlyozta, hogy először bizonyítékokat kíván megvizsgálni. “Ha megtalálom ezeket a bizonyítékokat, helyesbítek, ehhez azonban időre van szükség” – közölte.

A Vatikán január 24-én jelentette be, hogy XVI. Benedek pápa feloldott a kiközösítés alól négy tradicionalista püspököt, köztük Williamsont, akit a néhai Marcel Lefebvre érsek, a X. Szent Pius Testvériség csoport alapítója szentelt fel 1988-ban. Ezzel egyidejűleg kiderült, hogy Williamson, a Testvériség brit születésű tagja néhány nappal korábban a svéd televízióban arról beszélt, hogy szerinte “nem voltak gázkamrák”, és azokkal a “revizionistákkal” ért egyet, akik azt állítják, hogy mintegy 300 ezer zsidó pusztult el a náci koncentrációs táborokban, “de egyikük sem gázkamrában”.

Williamson jelenleg Argentínában él és a botrány kipattanása óta kerülte a sajtót – írja az MTI.

A Der Spiegelnek adott interjújában a következőket mondta: “A svéd televízióban elhangzott egyetlen interjú hetek óta vezető téma Németországban. Ez engem csodálkozásra késztet. Minden törvénysértés esetében így van ez Németországban? Aligha. Nem, én itt csak eszköz vagyok, hogy fel lehessen lépni a Testvériség és a pápa ellen. A német baloldali katolicizmus nyilvánvalóan még nem bocsátotta meg Ratzingernek, hogy pápa lett”.

Mindeközben teológusok és a média arról számol be, hogy német katolikusok szép számban lépnek ki az egyházból, mert fel vannak háborodva Williamson rehabilitálása miatt.

Egy római jelentés szerint kizárták a X. Szent Pius Testvériség csoportból Floriano Abrahamowiczot, aki a nyilvánosság előtt azt mondta, hogy a nácik fertőtlenítésre használták a gázkamrákat a koncentrációs táborokban. Azt nem tudja megmondani, hogy embereket is öltek-e meg bennük.

Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a kizárással meg akarták akadályozni, hogy a csoportot Abrahamowicz miatt is kár érje. Abrahamowicz többször olyan nézeteket hangoztatott, amelyek nem felelnek meg a Testvériség hivatalos álláspontjának – közölte a csoport.

 

[popup][/popup]