Felháborodás egy francia humorista antiszemita provokációja miatt

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Általános felháborodást váltott ki Franciaországban a már korábbi hasonló megnyilvánulásairól is elhíresült humorista, Dieudonné legújabb provokációja.
 

Forrás: Globusz.net

 

A palesztin ügy védelmezőjeként fellépő Dieudonné „Hülyét csináltam magamból” (J’ai fait l’con) című műsorában a Zenith kabaré színpadára szólította Robert Faurissont, azt a történészt, akit a Holokauszt tagadása miatt – amit törvényt tilt Franciaországban – már többször is bíróság elé állítottak, és ott „a felvállalhatatlanság és a pimaszság” díjának elnevezett jelképet adatott át neki egy sárgacsillagos zsidó deportáltnak öltöztetett statisztával.

A humorista provokációja – amelyet az előadás során ironikusan maga is élete legnagyobb hülyeségének nevezett – tiltakozások sorozatát váltotta ki. Christine Albanel kulturális miniszter „megdöbbenésének” adott hangot, Roger Karoutchi, a parlamenti kapcsolatok államtitkára „vérlázítónak” nevezte Dieudonné fellépését.

A párizsi ügyészség hétfőn vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a Dieudonné által megrendezett jelenet kimeríti-e az emberiség elleni bűntett tagadásának vagy az antiszemita sértésnek a tényállását – ezek büntetendő cselekmények a francia törvények szerint.

Az SOS Racisme emberjogi szervezet megelégedését fejezte ki az ügyészség fellépésével kapcsolatban.  A Feketebőrűek Szervezeteinek Reprezentatív Tanácsa nevű szervezet is elítélte a (feketebőrű) humorista által szervezett „szörnyűséges jelenetet” és a hatóságok részéről határozott fellépést, az állampolgárok részéről  mozgósítást sürgetett a rasszizmus, az antiszemitizmus és mindenfajta más intolerancia ellen. A franciaországi zsidó diákok uniója (UEJF) „a szélsőjobb új vezetőjének” minősítette Dieudonnét”.

Még Jean-Marie Le Pen, a „hagyományos” szélsőjobb vezetője is „egy icipicit sokkolónak” minősítette Dieudonné műsorát, hozzátéve, hogy továbbra is barátjának tekinti a humoristát.

Több francia internetes portál is bemutatta a jelenetet, amelynek során Dieudonné megölelte a 80-ik születésnapja alkalmából általa „kitüntetett”, magát revizionistának (a Holokauszt történelmi leírását „revízió” alá vevő történésznek) nevező Faurissont, akit a francia hatóságok „négationniste” (Holokauszt-tagadó) kifejezéssel illetnek.

A Faurisson mellett zajosan tüntető közönséghez Dieudonné így beszélt: „Tapsotok meglehetősen messze fog visszhangozni. Az, hogy Ön itt van és a mi kézfogásunk már önmagában is botrány.” „Nem szoktam hozzá az ilyen fogadtatáshoz, mivel engem általában a történelem gengszterének tekintenek. Azt mondod nekünk, hülyénak adtad ki magad. Ez biztos, de ma este valóban hülyeséget csinálsz” – válaszolt Faurisson, mire Dieudonné: „Mi több, ez életem legnagyobb hülyesége.”

A humorista a Journal du Dimanche-nak nyilatkozva „a szólásszabadságra hivatkozva védte fellépését.

Dieudonnét a francia bíróság egyszer már 7000 euró pénzbírságra ítélte, amikor „emlékezeti pornográfiának” nevezte a Soa emlékezetét. A vasárnapi újságnak nyilatkozva Dieudonné nem tagadta, hogy célja a provokáció: „Az újságírók nem jönnek el előadásaimra, csak akkor reagálnak, ha botrányt csinálok.”

 

[popup][/popup]