Mégsem mindig tilos a duplarandi a rabbi szerint

Írta: Velvet - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael legolvasottabb napilapjának angol nyelvű netes verziója nemrég adta hírül, hogy egy rabbi kategorikusan kijelentette, hogy egy jegyben járó párnak tilos egyéb párokkal csak úgy találkozgatnia.
 

Forrás: Velvet

 

Az állítólag nagy port felvert kijelentéshez Shlomo Aviner rabbi hozzátette, hogy a férfinak mindenképpen kell látnia legalább egyszer leendő feleségét az esküvő előtt, hogy kiderüljön, tetszik-e neki a nő, de minden ezen túllépő közeledés erkölcstelen és tilos.

A zsinagógákban terjesztett körlevél szerint tilalom alá tartozik az is, ha a pár együtt találkozik egy másik párral, ami még abból a célból sem megengedett, hogy a vőlegény megismerhesse, hogyan viselkedik menyasszonya társaságban. A jeruzsálemi rabbi randizgatás helyett a kérdeződzködést ajánlja: kérjük ki közös ismerősök véleményét szívünk választottjáról, így fogunk inkább valós képet kapni róla.

Legutóbb azonban egy másik rabbi, Yaakov Ariel úgy vélte, bizonyos feltételek mellett mégis el lehet nézni, ha egy még nem házas pár együtt jár társaságba. A vallási vezetőt a hír szerint 21 éves “szerény és istenfélő” fiúk és lányok csoportja kereste meg, akik azt kérdezték, elítélendő-e, hogy ők így együtt, vegyesen járnak szórakozni. A rabbi erre válaszul egészen megengedő álláspontra helyezkedett: a közös randik mégsem tilosak, ha azoknak a célja házasság. Ha azonban csak úgy, szórakozni járnak el, az “nem ajánlott”.

A sok fenti tanácsból a körbe kérdezősködést találom kifejezetten jó ötletnek.

[popup][/popup]