850 ezer újabb online dokumentum a nácizmus 10 millió áldozatáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Újabb 850 ezer dokumentumot tett közzé az interneten a nácizmus áldozatairól az Arolsen keresőszolgálat

Újabb több százezer dokumentumot tett ki az internetre a nácizmus áldozatairól a világháborús eltűntek felkutatásával foglalkozó németországi székhelyű nemzetközi keresőszolgálat, az Arolseni Archívumok – A Náci Üldözés Nemzetközi Központja (Arolsen Archives – International Center on Nazi Persecution).
    A németországi Bad Arolsenben lévő, a második világháború utolsó napjaiban alapított keresőszolgálat tulajdonában koncentrációs táborokból, gettókból és a Gestapótól származó, több mint 17,5 millió emberre vonatkozó több mint 30 millió dokumentum, valamint második világháborús migrációs irat van. Ezeket folyamatosan feltöltik az internetre, hogy segítsék a holokauszt-kutatókat és másokat az áldozatok sorsának kutatásában. Az adatok és információk ingyenesen letölthetők a szervezet honlapjáról.

Kedden újabb, 10 millió emberre vonatkozó 850 ezer dokumentumot tettek közzé az interneten.

“A második világháború vége után a szövetséges hatalmaknak óriási feladatuk volt: dokumentálni akarták a nácik bűneit és felkutatni az eltűnt személyeket” – emlékeztetett közleményében az Arolseni Archívumok.

A kedden feltöltött iratokat az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és a Szovjetunió által 1945-46 telén a nácizmus áldozatairól gyűjtött információkon alapszik. Ezek mellett az amerikai megszállási övezetből származó listák is megtalálhatók immár az interneten.

Az újabb dokumentumok az Ancestry családfakutató portál segítségével is elérhetők a világhálón.

“Az Ancestry által gyűjtött adatok számos értékes információval gazdagították az archívumainkat, például a külföldi kényszermunkásokkal kapcsolatban” – mondta Giora Zwilling, a szervezet egyik vezetője.

2013-ban az archívum egy része felkerült az UNESCO Világemlékezet Listájára.

MTI

Címkék:Bad Arolsen

[popup][/popup]