“A zsidók mindig jó bűnbakok válság idején”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Anti-Defamation League nevű amerikai civilszervezet közlése szerint a Bernard Madoff által irányított, a napokban leleplezett 50 milliárdos piramisjáték hírére rohamosan terjednek az antiszemita megjegyzések az interneten.

Forrás: Világgazdaság Online

 

Az emberi méltóság védelméért dolgozó Anti-Defamation League (ADL) úgy tájékoztatta az AFP-t, hogy a weben egyre több antiszemita megjegyzés olvasható a Madoff-botrány kapcsán. Az ADL úgy fogalmazott: “a zsidók mindig jó bűnbakok válság idején” , de a Madoff-botrány és az, hogy a megkárosított befektetők egy része zsidó származású, tökéletes táptalaj az antiszemitizmus növekedéséhez.

A szervezet véleménye szerint tömegesen jelennek meg a zsidóság és a pénz kapcsolatáról szóló sztereotípiák, melyek azt sugallják, hogy csak zsidók vehetnek részt ilyen mértékű csalásban. Szintén jellemzőek a jogvédők szerint az összeesküvés elméletek, melyek szerint a csalók Izrael számára követték el a lopásokat. Az ADL elnöke, Abraham Foxman úgy nyilatkozott: ma az antiszemiták az internetet választják, ahol a felelősségre vonástól való félelem nélkül terjeszthetik gyűlöletkeltő gondolataikat.

[popup][/popup]