Elhunyt Joza Karas

Írta: Fidelio - Rovat: Hírek - lapszemle

A cseh származású hegedűművész és zenetudós a nácizmus üldözötteinek zenéjét kutatta, több mint ötven olyan művet fedezett fel és adott ki, melyet koncentrációs táborok lakói komponáltak. Karas 82 évesen hunyt el bloomfieldi otthonában december 5-én.

Forrás: Fidelio

 

A csehországi Terezín, vagyis Theresienstadt lágerének közel 150000 zsidó és roma származású lakója között bőven akadtak festők, színészek és zenészek, a kulturális élet annyira élénk volt, hogy a nácik propagandaeszközként is használták a helyszínt. 1944-ben, amikor a Nemzetközi Vöröskereszt ellenőreit beengedték, a túlnépesedést elkerülendő sok lakót más koncentrációs táborokba küldtek, a látogatóknak pedig bemutatták Hans Krása helyben komponált Brundibár című gyerekoperáját.

A táborban alkotott, majd itt vesztette életét Hindemith tanítványa, Zikmund Schul zeneszerző, a Schönberg-tanítvány, Victor Ullmann pedig itt komponálta az Atlantisz császára című operáját, ő 1944-ben Auschwitzban halt meg. Theresienstadt muzsikusai között volt Hans Krása, Gideon Klein, Pavel Haas és Karel Ančerl is.

Jozef Marie Karas Varsóban született, a II. világháborút Európában élte át, majd 1948-ban került Amerikába. 1955-ben lett a Connecticut-beli Hartfordi Egyetem hegedűtanára, a város szimfonikus zenekarában is több évtizeden át játszott. 1970-ben kezdte a lágerek zenéjét kutatni, ekkor találta meg a Brundibár zongorakivonatát, majd 1975-ben ő dirigált az opera észak-amerikai premierjén.

[popup][/popup]