Bírálat a klérusnak a zsidómentés elmaradása miatt

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy olasz kormánypárti vezető szerint a római katolikus egyház nem tett eleget azért, hogy szembeszálljon Benito Mussolino fasiszta diktátor korának faji törvényeivel.

Forrás: HVG

 

“Fel kell tennünk magunknak a kérdést: az olasz társadalom miért tette magáévá teljes egészében a zsidótörvényeket, és miért nem tanúsított – néhány dicséretes kivételen kívül – valódi ellenállást? Fáj kimondanom, de még a katolikus egyház sem” – mondta Gianfranco Fini parlamenti képviselő a Mussolini-féle faji törvények bevezetésének 70. évfordulója alkalmából tartott római megemlékezésen.

Az 1938-ban bevezetett zsidótörvények alapján zárták ki a zsidókat a közoktatásból és a hivatalokból, és végső soron azok vezettek zsidók ezreinek náci koncentrációs táborokba történt deportálásához.

Fini kijelentését több katolikus tudós megkérdőjelezte, újraélesztve a Vatikánnak a II. világháborús szerepéről hónapok óta folyó vitát. Az egyház tudósai szerint XI. Pius pápa szembeszállt a faji törvényekkel. Egyúttal védelmükbe veszik utódját, XII. Piust is azokkal a vádakkal szemben, amelyek szerint nem emelte föl a szavát a zsidóüldözés ellen.

“Nem látom semmilyen okát annak, hogy az egyházat vádolják, amely éppen ellenkezőleg, nyíltan és határozottan elítélte a zsidótörvényeket” – szögezte le Agostino Giovagnoli, a Katolikus Egyetem tanára. Hozzátette, hogy az 1939-ben elhunyt XI. Pius nyilvános beszédeket mondott a faji törvények ellen, s emiatt egy évvel korábban nyílt konfliktusba is keveredett Mussolinivel.

Élénk vita folyik XII. Pius szerepéről, akit zsidó szervezetek azzal vádolnak, hogy szemet hunyt a holokauszt felett. Bár vatikáni illetékesek szerint a pápa a háttérben csendesen dolgozott, és számos zsidót megmentéséhez nyújtott segédkezet, ezek a szervezetek azt szeretnék elérni, hogy fagyasszák be XII. Pius szentté avatási eljárását.

Fini a kilencvenes években bírta rá saját pártját, hogy szakítson az újfasizmussal, és csatlakozzon az olasz politika fősodrához. A képviselő Izraelbe és az auschwitzi haláltáborba is ellátogatott.
 

[popup][/popup]