Oroszország: fasiszta csoportok vendégmunkásokra vadásznak

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

December közepén egy szélsőjobboldali fiatalokból álló csoport meggyilkolt egy tadzsik származású munkásfiút, aki Moszkva egyik külvárosában dolgozott. A gyilkosok ezt követően levágták a munkás fejét, és az egyik moszkvai önkormányzati épület elé helyezték. Az esetet a moszkvai napilap példátlannak nevezte.

Forrás: Globusz.net

 

A bűntény célját nehéz megmagyarázni – írja a cikk –, ugyanakkor mégis némi kapaszkodót adhat mindenki számára a folytatás. Ugyanis a tettesek fotóval „dokumentálták” a cselekményt, melyet aztán elektronikus levélben elküldtek egy, az orosz nacionalizmus ellen küzdő emberjogi szervezetnek. Az emailt egy szélsőséges nemzetvédő csoport jegyezte, mely már korábban is hallatott magáról – írja a Vremja Novosztyej. Mindez az okokra is következetni enged, melyeket a moszkvai hatóságok is megerősítettek.

Az orosz sajtóban egyébként állandó télmává vált azoknak a következményeknek a taglalása, amelyekkel a nagyszámú vendégmunkás szembesül, akiket másoknál súlyosabban érint a gazdasági válság, és elsőként kerülnek utcára. Vagy maguk válnak bűnözővé, vagy pedig ellenük követnek el bűncselekményt. A nacionalista és patrióta szervezetek radikalizálódása is szembeötlő azt követően, hogy a lakosságra egyre nagyobb terheket ró a válság.

A Vremja Novosztyei „minősítetten” fasiszta cselekedetnek tartja a példátlan gyilkosságot és felhívja a figyelmet arra, hogy a nacionalista, illetve a magukat szemérmesen patrióta – főként fiatalokból álló – csoportok eszmeisége nem hagy kétséget politikai beállítottságukkal kapcsolatban.

A RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint a hétvégén – szintén a fővárosban – egy 18 éves kazah vendégmunkás lelte halálát bűncselekmény következtében. A hírportál – hatósági véleményeket idézve – megerősíti, hogy rasszista indíttatású gyilkosság történt ismét.

[popup][/popup]