Titkos náci terveket árvereznek el

Írta: InfóRádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Különleges terveket szövögettek a németek 1945 körül, a második világháború végéhez közeledve arról, miként támadják meg Angliát. A terveket azóta nem sokan látták. Ballonok, bombák, vitorlázóhajók szerepeltek bennük. De mi köze mindehhez a kocsmákban játszott dartsnak?

Forrás: InfóRádió

 

Fény derült a nácik titkos tervére, miszerint kamikazebombákkal támadtak volna Britanniára. A terveket egy aukción árverezik el. A bombákat szállító vitorlázórepülők úgy festettek volna, mint a kocsmákban honos darts játék nyilai. Csak épp kellett hozzájuk egy pilóta, és rájuk erősítettek egy bombát is.

A gépek olyan közel repültek volna a célponthoz, amennyire csak tudtak, majd az ezer kilós bomba kioldása után 1100 kilométeres óránkénti sebességre is fel tudtak volna gyorsulni. A pilóta az utolsó pillanatban nyomta volna meg a gombot. Amint a bomba a cél felé tartott, a gépet egy gyorsan kioldódó ballon emelte volna a magasba.

A terveket 1945 júliusában találták meg a berlini kancellária pincéjében, és azóta nem sokan láthatták. Richard Davie, a tollrajzokat kalapács alá küldő aukciós ház munkatársa elmondta: a vitorlázógépet egy anyarepülőről bocsátották volna útjára a benne ülő pilótára bízva azt – mint megjegyezte, nem éppen ilyen munkát képzelne el magának.

A terveket Richard Rex őrizte berlini lakásán. Őt 1945-ben küldték Németországba, hogy gyógyszeres laboratóriumot szervezzen. Halála után a családja őrizte a rajzokat, de idővel eladták egy gyűjtőnek.

Mint azt Graham Pitchfork repüléstörténész mondja, a háború vége felé a nácik egyre fantasztikusabb terveket szövögettek. Akármilyen valószínűtlennek tűnik most mindez, nem felejthetjük el, hogy a német tudósok leleményességükről voltak híresek.

A németek igencsak elszántak voltak a háború vége felé. Így született meg a V1-es szárnyas bomba, a V2-es rakéta, valamint a soha be nem vetett V3-as.

A terveket december 13-án, szombaton árverezték el Londonban. Értéküket két-háromezer fontra, azaz hat-kilencszázezer forintra becsülik.

(A végleges leütési árakról egyenlőre nincsenek információink)

[popup][/popup]