Az USA antiszemitizmus ügyi különmegbízottja a Mazsihisz elnökével tárgyalt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hogyan egyeztethető össze a magyar kormány által meghirdetett zéró toleranciával a közismert holokauszt-tagadó, volt iráni elnök, Mahmud Ahmadinezsád meghívása a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre? Ez a téma is szóba került azon a találkozón, amelyet az Egyesült Államok antiszemitizmus megfigyeléséért és leküzdéséért felelős különmegbízottjával, Deborah Lipstadttal folytatott ma dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a hitközség Síp utcai székházában.

Deborah Lipstadt és Grósz Andor (Fotó: Ritter Doron)

Az elnök a találkozó során kiemelte, hogy a Mazsihisz azonnal nyilatkozatban ítélte el a fejleményt és személyesen is több sajtóorgánum megkérésére elmondta a Szövetség álláspontját. A beszélgetés során kifejtette azt is, hogy éppen a Nemzetközi Élet Menete auschwitzi megemlékezésén értesült az inkriminált látogatás tényéről. Így a hely szelleme különösen erős érzelmekkel hatott rá.

Az elnök hozzátette, mint egyetemi oktató és hosszú éveken keresztül tanszékvezető professzor elismeri, hogy a felsőoktatási intézményeknek autonómiájuk van abban, kit hívnak meg előadni. Ugyanakkor Grósz Andor azt is fontosnak tartotta megjegyezni: nem szerencsés egy olyan kiemelt fontosságú egyetemen, ahol a jövő katona-és rendőrtisztjeit, valamint az állami adminisztráció elitjét képezik olyan személy hivatalos megjelenése, aki a holokausztot mítosznak tartja és megkérdőjelezi Izrael Állam létjogosultságát.

Az elnöki különmegbízott nagykövet fontosnak tartotta megkérdezni, hogy miként érzékeli a magyarországi zsidóság a világ számos pontján növekvő antiszemitizmust.

Válaszában az elnök aláhúzta: kevés helyen élnek manapság a zsidók olyan biztonságban, mint Magyarországon. Az október 7-i terrortámadás után a világban megerősödő antiszemita megnyilatkozásoknak hazánkban jelenleg a magyar kormány által eddig gyakorolt zéró tolerancia miatt nincs esélye megjelenni.

[popup][/popup]