Hamasz-közeli csoportok is pénzelik az amerikai campusokon tüntetőket

Írta: Szombat - Rovat: antiszemitizmus, Politika

Az Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy (ISGAP) nevű antiszemitizmus kutató agytröszt átfogó jelentést tett közzé, amely rávilágít az amerikai egyetemi zavargásokban élen járó Students for Justice in Palestine (SJP) és ernyőszervezete, a National Students for Justice in Palestine (NSJP) kétes üzelmeire az észak-amerikai egyetemi kampuszokon.

A jelentés feltárja, hogy az NSJP “évente több mint 3 millió dollárnyi” támogatást kap olyan forrásokból, amelyek a Hamászt finanszírozó szervezetekhez köthetőek.

National Students for Justice in Palestine (NSJP): Antiszemitizmus, Amerika-ellenesség, erőszakos szélsőségesség és az amerikai egyetemeket fenyegető veszély” címmel az ISGAP jelentése mélyre ás a szervezet antiszemita gyökereit kutatva,feltárja erőszakos hátterét és kapcsolatait terrorista csoportokkal, valamint a Hamász 2023. október 7-én Izraelben elkövetett terrortámadása óta aggasztóan megnövekedett befolyását. A jelentés rávilágít a zsidó és Izrael-párti diákokat és oktatókat célzó megfélemlítés nyugtalanító mintázatára október 7-e után.

A jelentés külön kiemeli az SJP-t támogató nonprofit szervezeteket, amelyek kapcsolatban állnak a Hamasszal.

A jelentésből továbbá kiderül, hogy az SJP jelentős szervezeti támogatást kap az American Muslims for Palestine (AMP) nevű nonprofit szervezettől, amely ellen jelenleg a virginiai főügyész vizsgálódik. Az AMP-t azzal vádolják, hogy egy olyan jótékonysági szervezet utódja, amelyet a Hamász finanszírozásáért vontak felelősségre. Az AMP azt is elismerte, hogy a Jewish Voice for Peace (JVP) nevű szervezetet is finanszírozza. Ennek a – legalábbis neve szerint zsidó – szervezetnek az a fő feladata, hogy az Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben gyakran megfogalmazott antiszemitizmus-vádat kivédje.

A kutatás azt is feltárja, hogy az SJP helyi szervezetei nyíltan támogatták az izraeliek elleni erőszakot, dicsérték a terrorcselekményeket, és gyűlöletkeltő propagandát terjesztettek, amelynek célja Izrael delegitimálása volt. Az eredmények továbbá rávilágítanak az SJP és a szélsőséges csoportok közötti együttműködés riasztó tendenciájára, amely ellenséges környezetet teremt mindazok számára, akik ellenzik az SJP programját vagy támogatják Izraelt.

Dr. Charles Asher Small, az ISGAP ügyvezető igazgatója elmondta: “Ez a kutatás feltárja annak a szélsőségesség bonyolult és riasztó hálózatát, amelyet az SJP az Egyesült Államok egyetemi kampuszain kiépített – amint azt a kampuszokon zajló, egyre terjedő antiszemita tüntetések is mutatják. Rávilágítottunk a radikális ideológiákkal összefonódó antiszemitizmus mélyen aggasztó tendenciájára, amely komoly veszélyt jelent a zsidó és Izrael-párti személyek biztonságára és jólétére. Mivel az antiszemita incidensek aggasztó mértékben növekednek, egyre fontosabbá válik az SJP-hez hasonló csoportok által alkalmazott gyűlölet stratégiák leleplezése és az azokkal való szembesítés. Csak e jelenség gyökereinek feltárásával tudjuk felvértezni magunkat a hatékony küzdelemre.”

A jelentés főbb megállapításai a következők:

Antiszemita ideológia: Az SJP ideológiája és tettei kimerítik a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) antiszemitizmus definícióját, beleértve a zsidó önrendelkezés tagadását, a kettős mérce alkalmazását Izraellel szemben, és a klasszikus antiszemita sztereotípiák használatát a zsidók démonizálására.

Kapcsolatok a terrorizmussal: Az NSJP és az SJP egyesületei kapcsolatban állnak olyan csoportokkal és személyekkel, amelyek történetük során támogatták a terrorizmust, beleértve a radikális szónokok beszédeinek megosztását és az elítélt terroristák dicsőítését.

Pénzügyi támogatás: A kutatás az SJP és az NSJP pénzügyi támogatásának összetett hálózatát tárja fel, ahol dollármilliók áramlanak nem átlátható csatornákon keresztül az egyetemi tevékenységük finanszírozására.

– Jogi segítségnyújtás és kampány: Az olyan érdekvédelmi szervezetek, mint a Palestine Legal, jogi segítséget nyújtanak az SJP tagszervezeteinek a kritikákkal szemben, miközben jogi támadásokat indítanak ellenfeleik ellen. Emellett az egyetemeken aktívan támogatják az olyan kampányokat, mint a Boycott, Divestment, Sanctions  (BDS) mozgalom.

Intézményi támogatás: Szélsőséges retorikájuk ellenére az SJP-csoportok támogatást kapnak a diákönkormányzatoktól és az egyetemi adminisztrációtól, ami lehetővé teszi, hogy tevékenységüket ellenőrizetlenül folytassák.

Az ISGAP aláhúzza, hogy sürgős intézkedésekre van szükség az SJP és az NSJP által az egyetemi kampuszokon jelentett növekvő fenyegetés kezelésére. Ha nem szállunk szembe ezekkel a csoportokkal, akkor a zsidó és Izrael-párti személyek elleni további radikalizálódást és zaklatást kockáztatjuk.

Címkék:Jewish Voices for Peace, Students for Justice in Palestine

[popup][/popup]