Kiadhatják Németországnak Rettenetes Ivánt

Írta: HVG - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy csütörtöki bírósági döntéssel megnyílt az út a náci háborús bűncselekményekkel vádolt, az Egyesült Államokban élő, ukrán származású, “Rettenetes Ivánként” emlegetett Ivan (John) Demjanjuk Németországnak történő kiadatása előtt. 

Forrás: HVG

 

A német szövetségi bíróság a nap folyamán hozott határozatot arról, hogy a müncheni tartományi bíróság illetékes Demjanjuk ügyének tárgyalására. Az Ukrajnában született, 88 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 1943-ban az egykori sobibóri, valamint a treblinkai – lengyelországi – koncentrációs táborok őreként és kínvallatójaként közreműködött csaknem 30 ezer, különböző országokból deportált zsidó meggyilkolásában.

A közelmúltban a háborús bűncselekményeket vizsgáló ludwigsburgi hatóság Demjanjuk ügyét vizsgálva olyan határozatot hozott, amely szerint az ügyben a müncheni tartományi bíróság illetékes. A hatóság arra alapozta állásfoglalását, hogy Demjanjuk 1951-ben több hónapot töltött Feldafingben, amely a müncheni bíróság hatáskörébe tartozik. A müncheni bírói testület azonban néhány héttel ezelőtt elutasította ezt a döntéssel kapcsolatos kételyei miatt.

A karlsruhei szövetségi bíróság csütörtökön azonban a müncheni bíróság illetékessége mellett foglalt állást. Ez azt jelenti, hogy a müncheni testület hamarosan megkezdheti Demjanjuk ügyének tárgyalását, s ezzel esetlegesen megnyílhat az út “Rettenetes Iván” Németországnak történő kiadatása előtt.

A Demjanjuk-ügy valójában mintegy húsz évvel ezelőtt robbant ki, amikor az akkor német megszállás alatt lévő kelet-lengyelországi haláltábor túlélői személyében felismerni vélték az egykori hírhedt őrt s kínvallatót, akit “Rettenetes Ivánként” emlegettek. Demjanjuk a háború után a John nevet felvéve az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washington számára is egyre kényelmetlenebbé vált. Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiányában felmentették. Később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibóri és a treblinkai megsemmisítő táborokban.

Feltételezett náci múltja miatt az Egyesült Államokban hat évvel ezelőtt megfosztották amerikai állampolgárságától, de az amerikai hatóságok nem tudták kitoloncolni őt, mivel eddig nem volt olyan állam, amely befogadta volna. Demjanjuk egyébként tagadja bűnösségét.

[popup][/popup]