A “halálturizmus” első utasa

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy egykori köztisztviselő a brit “halálturizmus” első utasa. A férfi, aki egykor a nácik elől menekült el Ausztriából, és kezdett új életet Nagy-Britanniában, azért utazott Svájcba, hogy ott végeztesse el az eutanáziát.

Forrás: InfóRadió

 

 

A 90 éves Chris, akinek teljes nevét családja nem árulta el, pénteken halt meg felesége társaságában egy svájci klinikán, miután beadtak neki egy barbiturátinjekciót, egy kábító, altató hatású nyugtatóként használt készítményt olyan dózisban, hogy többet ne ébredjen fel.

Az észak-londoni férfi egykor a náci Ausztriából menekült el, egy rövid ideig Prágában élt, majd 1938-ban Nagy-Britanniában kezdett új életet, ahol köztisztviselőként dolgozott nyugdíjazásáig.

A férfi egy nemzetközi szervezet közreműködésével vette igénybe a svájci intézmény szolgáltatását, amely hozzásegítette a halálhoz. Nem volt gyógyíthatatlan betegsége, de saját bevallása szerint nem akarta megvárni, míg elméje leépül, teste pedig felmondja a szolgálatot és már nem tud uralkodni felette.

Élete utolsó tíz évét ráadásul folyamatosan betegeskedve töltötte, betegségei miatt vizeletgyűjtő zacskót kellett használnia. Lelki problémái azonban nem voltak, a hírek szerint beszámítható volt, így el tudta dönteni, hogy véget akar vetni az életének.

Nagy-Britanniában viszont nem végzik el az eutanáziát, a törvény 14 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntetheti, ha valaki asszisztál egy másik ember halálához.

[popup][/popup]