77 éve szabadult fel a pesti gettó, 77 éve tűnt el Wallenberg

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke beszédet mondott a budapesti gettó felszabadulásának és Raoul Wallenberg eltűnésének 77. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a néhai svéd diplomata emléktáblájánál a főváros XIII. kerületében 2022. január 17-én.

Heisler András, a Mazsihisz elnöke beszédet mond a Raoul Wallenberg eltûnésének 77. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen (MTI/Máthé Zoltán)

Az alábbiakban a Mazsihisz elnökének az Újlipótvárosban található Raoul Wallenberg emléktáblánál elmondott beszédét olvashatják.

1944-ben egy 19 éves egy zsidó fiú, két barátjával Újlipótváros svédek által védett házában talált menedéket. Onnan szökdöstek ki – az idősebbek tanácsa ellenére – hol élelmet beszerezni, hol éppen egy Fradi meccsre, mert egyikük fanatikus Ferencváros drukker volt. A nyilasok kétszer fogták el őket. Mindkét alkalommal menetoszlopba állították a zsidókat és irány a Duna part. Első alkalommal egy nagy fekete kocsi kanyarodott eléjük, kipattant belőle egy magas, ballonkabátos ember és hallatlan bátorsággal, magabiztossággal a fegyveres nyilasokat szétzavarva kiszabadította a halálraítélteket.

A második alkalommal a nyilasok újra elfogták a három fiatalt. Menetoszlop, Duna. Cipőket levenni – máig sem értem, ez hogyan vált a tömeggyilkosságok koreográfiájává – és gépfegyvertűz. 25 zsidó fogoly teste zuhant a Duna parti kövek közé. A 19 éves fiú homlokáról egy lövedék lepattant, egy a nyakán úgy fúródott keresztül, hogy elkerülte az életfontosságú szerveket. A fájdalomtól ájultan zuhant a kövek közé, két legjobb barátjának holtteste rázuhanva befedte, s védte életét. A nyilasok Duna parti vérengzésének túlélője, ma 96 évesen Izraelben él. Apai nagybátyámról van szó. Ő az, aki a Mindenható akaratából túlélte a sortüzet, Wallenberggel való találkozására, életének megmentésére mindig emlékezik. Wallenbergről, mint a világ legbátrabb emberéről beszél.

Esterházy Péter, a magyar posztmodern irodalom egyik legjelentősebb alakja mondotta: „Másképp beszél és máskép hallgat az, aki ott volt, ezért másképp beszél és másképp hallgat az is, aki nem volt ott”.

Mazsihisz.hu

támogatás
Pop up banner
ad joint40 ad dutch40 ad mazsok40 mti_hirfelhasznalo