A 60 éves Tamás Gáspár Miklós köszöntése

Írta: MTI-OS - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendszerváltás létrejöttében sokaknak van kiemelkedő, fontos szerepük, köztük vitathatatlanul nagy a ma 60 éves Tamás Gáspár Miklósnak.

Forrás: MTI-OS

 

A magyar demokratikus ellenzék a nyolcvanas évek elején döntött úgy: ki kell lépni a nyilvánosságba, teret kell teremteni a rendszer ellenzékének, ideje a cselekvésnek. Márpedig, ha cselekvésről volt szó, Tamás Gáspár Miklósra mindig lehetett számítani. A szamizdat folyóiratok rendszeres szerzője, a demokratikus ellenzéki mozgalom egyik meghatározó alakja, többek között az 1985-ös monori találkozó résztvevője, a Szabad Demokraták Szövetségének alapítója volt.

A személyes ár, amit mindezért fizetett, hatalmas volt: Romániában előbb szilenciumra ítélték, később kiutasították az országból. Magyarországon ellenzéki magatartása miatt állását vesztette, politikai okokból foglalkozási tilalom alá került. Az alkalmilag egyesült antikommunista ellenzék jelöltjeként került be a parlamentbe 1989-ben, majd az első szabad választások után – immár jobboldali, konzervatív liberálisként – az SZDSZ egyik állandó vezérszónokává vált az országgyűlésben.

A nyolcvanas években, a demokratikus ellenzékkel kapcsolatba kerülve ismertem meg Tamás Gáspár Miklóst, vagy, ahogy ismerősei hívják: Gazsit. Hatalmas tudása, lefegyverző logikája, energikus személyisége mindannyiunkat lenyűgözött és lenyűgöz azóta is.

Tamás Gáspár Miklós megszólalásaira, írásaira valamennyiünknek érdemes figyelni. Akár vitatkozunk, akár egyetértünk vele, annyi bizonyos: szükségünk van rá, hogy formálja gondolkodásunkat, rámutasson hibáinkra, alakítsa a rendszerváltás utáni közbeszédet.

Tamás Gáspár Miklós nélkül, a filozófus, a közember, a publicista és az egyetemi oktató TGM nélkül mi, szabad demokraták, mindannyian mások volnánk egy kicsit.

Világnézete sokat változott, mióta megismertem, de lehetetlen nem felismerni, hogy a változások mögött ugyanaz a fáradhatatlan, az igazságtalanságok ellen és mások szabadságáért küzdő gondolkodó áll.

Számos dologban távolodott álláspontunk egymásétól az elmúlt években, az azonban biztos, hogy Tamás Gáspár Miklós Magyarország élő lelkiismerete, amiért elismeréssel és hálával tartozunk neki.
 

[popup][/popup]