Disznófejet akasztottak egy németországi zsidó temető rácsajtajára

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismeretlenek meggyalázták a kelet-németországi Gotha zsidó temetőjét: disznófejet akasztottak a bejárati rácsajtóra – közölte kedden a rendőrség.

Forrás: Népszava

A disznófejet a rácsot díszítő Dávid-csillagba tuszkolták bele még hétfőn. A temetőgyalázók egy fehér vásznat is kifeszítettek, amelyen vörös betűkkel ez állt: “6 millió hazugság”, a holokauszt 6 millió áldozatára utalva.

A rendőrség szóvivője szerint üvegdarabokat is átdobáltak, és vörös folyadékot is átöntöttek a rácson. A temetőgyalázást hétfő reggel fedezték fel.

Hétfőre virradóra egy másik temetőt is meggyaláztak a Gothától húsz kilométerre fekvő Erfurtban, Türingia fővárosában – közölte a rendőrség. A temető bejáratánál található emléktáblát öntötték le ismeretlenek vörös folyadékkal.

Mindkét esetben megindult a büntetőjogi eljárás faji gyűlölet keltése és rongálás miatt.

“Ezek a tettek ismét megmutatják a jobboldali szélsőségesek igazi arcát, akik az utóbbi időben megpróbáltak becsületes embereknek mutatkozni” – szögezte le Manfred Scherer, Türingia tartomány belügyminisztere.

2003 májusában az észak-németországi Schleswig-Holstein tartományban fekvő Neustadt zsidó temetőjét gyalázták meg disznófejjel. A tett elkövetését egy neonáci hálózat vállalta magára.
 

[popup][/popup]