2700 éves pecsétet találtak a Siratófalnál

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

2700 éves, és azt bizonyítja, hogy már akkor Jeruzsálem volt a zsidók fővárosa.

 

 

Egy különlegesen jó állapotban lévő, héber feliratot tartalmazó, agyagba nyomott pecsétre bukkantak régészek a jeruzsálemi Siratófal előtti téren végzett feltárás során. A lelet az első szentély idejéből származik, korát 2700 évre becsülik a szakemberek. A pecsét a város kormányzójának tulajdona volt és egy első szentély korabeli (a polgári időszámítás kezdete előtti VII-VI. század) lakóház romjainak átvizsgálása közben került elő.

A feltárást vezető régész, Dr. Slomit Weksler-Bedolah elmondta, hogy a Biblia két személyt is Jeruzsálem kormányzójaként említ, és a most napvilágra került leletek alátámasztják, hogy valóban létezett ilyen tisztség a Biblia-korabeli Jeruzsálemben. A pecsét feltehetően valamilyen fontos szállítmányhoz tartozott, vagy a kormányzó küldte el hatalmi jelvényét ajándékként valaki számára.

“Feltételezhető, hogy az általunk vizsgált épületek valamelyike lehetett a szállítmány címzettje. A mostani, előkelő személytől származó pecsét, illetve számos más, a helyszínen talált pecsét mind azt bizonyítja, hogy ez a térség, azaz az ókori Jeruzsálem nyugati szélén lévő, a Templom-hegytől 100 méterre fekvő domboldal magas rangú hivatalnokok lakónegyede volt az első szentély idején. Ez az első alkalom, hogy hivatalos ásatás során egy ilyen pecsét került elő.” – mondta a régész.

A szóban forgó tárgy egy 13X15 mm nagy, 2-3 mm vastag, kiégetett agyagpecsét. Felső részén két egymás felé forduló figura látható, alatta óhéber felirat. A mintát vizsgáló egyik professzor, a Tel-Avivi Egyetemen oktató Binjámin Szász így írta le a leletet: Dupla vonás felett két férfi áll egymással szemben, tükörképszerűen. A fejüket két nagy pontnak ábrázolták, a részletek mellőzésével. A külső oldalon lévő kezük lóg, a belső oldalon lévő felemelkedik. Mindketten térdig érő, ruhát csíkos viselnek. A vonások alatti óhéber feliratot szóközök nélkül vésték. Jelentése: “A város kormányzójának tulajdona”.  Ezt a rangot megtaláljuk a Bibliában és a Biblián kívüli forrásokban is. Jeruzsálem kormányzóját a király nevezte ki. A Biblia a Királyok II. Könyvében említi, hogy Chizkijáhu király idejében Jehosuának hívták a főváros kormányzóját, a Krónikák II. Könyve szerint pedig Josiá király Máásziját nevezte ki erre a pozícióra.

 

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]