Gyertyatartókkal csépelték egymást a Szent Sír templomban

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Ökumenikus verekedés helyszíne lett a Krisztus feltámadása helyén emelt Szent Sír templom. Miközben az örmény és görög papok egymás köpenyét próbálták letépni, híveik kegytárgyakkal csépelték egymást. 

Forrás: Index

 

A templomot egyébként közösen felügyeli az örmény, a görög és a katolikus felekezet, de a béke oly törékeny, hogy a kulcsokra már például két palesztin család vigyáz.
Verekedés tört ki vasárnap Jeruzsálemben a görög és az örmény ortodox hívők közt a Szent Sír templomban. A két felekezet tagjai ököllel és gyertyatartókkal ütötték-verték egymást. A csetepaténak a kiérkező rendőrség vetett véget.

Több hívő megsérült, volt aki monoklival a szeme alatt távozott a templomból. Mások zúzódásokat, vérző sebeket szereztek. Az összetűzésből az örmény és görögkeleti papok is kivették részüket: egymás köpenyét próbálta letépni, miközben híveik kegytárgyakkal csépelték egymást. Hogy miért robbant ki a vallási hirig, azt egyelőre nem tudni.

A templomot, amelyet a keresztény hit szerint azon a helyen építettek föl, ahova Jézust keresztre feszítése után temették, illetve ahol föltámadt, s egyébként a görögök, örmények és katolikusok közösen felügyelik. Ám hosszú évszázadok óta rendkívül törékeny az egyezség a felekezetek között. Így például a templom kulcsaira több száz éve két palesztin család vigyáz.
 

[popup][/popup]