69. Visszatérés Menete – egy horogkeresztes zászlót is kitűztek

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli média riportok szerint mintegy 6000 gázai vett részt pénteken a Hamász terrorszervezet támogatásával rendezett 69. “Visszatérés Menete” nevű erőszakos tüntetéssorozaton a határnál.

Egy helyütt a palesztin tüntetők egy horogkeresztes zászlót is kitűztek.

Horogkereszt és algériai zászló két palesztin zászló között (Forrás: IDF twitter account)

A lázadók egy része a határ több pontján kövekkel, robbanóeszközökkel, Molotov-koktéllal és gránátokkal dobálták a kerítést és a túloldalán állomásozó izraeli csapatokat, akik tömegoszlató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak a művelet-végrehajtási szabályok szerint.

A Hamász irányítása alatt álló Gázai Egészségügyi Minisztérium 37 sérültről számolt be, ebből 18 éles lőszer okozta sebekkel szorult kezelésre.

Csütörtökön egy határsértő gázai fegyveres tüzet nyitott az izraeli csapatokra, megsebesítve egy tisztet és két katonát.

A hadsereg kiszúrta, ahogy a gyanúsított hajnali 2 órakor a határkerítés felé tart az izraeli Kisszufim mellett, és a protokollnak megfelelően riasztotta a közelben lévő Goláni csapatokat. Miután a terrorista behatolt izraeli területre tüzet nyitott a katonákra, közepesen súlyosan megsebesítve egy tisztet. Az incidens során egy katona könnyű repesz sérüléseket szenvedett, míg egy másiknak saját lövéseitől megsérült a dobhártyája. Az erősítésül küldött másik Goláni-egység lokalizálta a fegyverest, tüzet nyitott rá és megölte. Ezen felül a hadsereg tanktűzzel megsemmisített egy Hamász katonai pozíciót a Gázai övezetben.

חדשות 13 on Twitter

המתיחות בדרום | כמה מאות פלסטינים החלו להפגין לאורך גבול רצועת עזה במסגרת ההפגנות השבועיות @OrHeller https://t.co/w4ttkY52G0

A hadsereg szóvivője szerint a terrorista Hamász egyenruhában volt, egy Kalasnyikovval és gránátokkal – melyek közül legalább egyet a csapatokra dobott – volt felfegyverkezve. A történteket a szóvivő rendkívül súlyosnak nevezte, függetlenül attól, hogy úgy vélik, a terrorista önállóan cselekedett, nem parancsra.

A sebesült harcosokat a beersevai Szoroka Kórházban szállították, és értesítették családjaikat. Egyik sérült sincs életveszélyben.

A megölt terroristát a gázai média Hani Abu Salah néven azonosította, a Hamász katonai szárnyának tagja volt. Testvére tavaly májusban halt meg egy összecsapás során az izraeli csapatokkal.

A Gázai Hadosztály egyik vezető tisztje csütörtök délután azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a fegyveres terrorista a gázai oldalon mintegy 250 méterre volt a határkerítéstől, amikor a csapatok azonosították.

Miután a fegyveres behatolt Izraelbe a szakaszvezető tiszt és katonái tűzharcba keveredtek vele, de nem tudták eltalálni. A legnagyobb aggodalom az összecsapás során a baráti tűz eshetősége volt a helyszínen lévő izraeli csapatok nagy száma miatt.

Teljes cikk

Címkék:Gáza, Hamasz, Határsértés, horogkereszt

[popup][/popup]