Konrád György életrajzi regényének bemutatója Belgrádban

Írta: Kultúra - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy érdeklődés mellett mutatta be Elutazás és hazatérés című önéletrajzi regényét szombaton Belgrádban Konrád György.
 

Forrás: Kultúra

 

(MTI) – A Szerbiában 20 éve gyakori vendégnek számító író, akinek eddig 12 műve jelent meg szerbül, a helyi PEN-klub által szervezett háromnapos regionális konferencia egyik fontos résztvevője. Rajta kívül Ausztriából, Bosznia-Hercegovinából, Bulgáriából, Csehországból, Horvátországból, Nagy-Britanniából, Németországból és Szlovéniából hívtak vendégeket.
 
Az A város, mint regény/A regény, mint város címmel összehívott találkozón olyan neves alkotók vesznek részt, mint az orosz Alek Popov, a macedón Vera Cejkovska, a szlovén Vanesa Matajc, a cseh Jiri Dedecek.
 
A 75 éves Konrád György, Magyarországon 2001-ben megjelent könyvét a neves műfordító, Viczkó Árpád ültette át szerbre, s az Arhipelaga könyvkiadó gondozásában jelent meg. “Ez egy személyes történet, de tele van valós eseményekről szóló konkrét információkkal” – mondta a bemutatón Gojko Bozovic, az Arhipelaga alapítója és egyben főszerkesztője.

A második világháború előtti emlékekkel kezdődő, s az azt követő időszakig ívelő művet méltatva hozzátette: egy gyermek megfigyelései sokszor többet árulnak el az általa ismert világ kegyetlenségéről, mint a hivatalos történetírás.

[popup][/popup]