60 év után derül fény a brit koncentrációs táborok rémségére

Írta: Index.hu / K. Á. - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

1956-ban, két nappal a magyar forradalom kitörése előtt egy afrikai dzsungelben a brit csapatok elfogták a gyarmati uralom elleni legnagyobb felkelés, a rettegett Mau Mau vezetőjét. Dedan Kimathit nem sokkal később kivégezték, a kenyai szabadságharcot leverték, a gyarmati sor ellen lázadókat pedig terroristának nyilvánították. Hatvan évvel az események után mindennek a megítélése nagyot fordul: vallomások és korábban titkos iratok igazolják, hogy a britek szisztematikusan kínoztak, öltek és zártak koncentrációs táborokba egy egész népet.

Ez a Brit birodalom idáig ismeretlen gulágja, mely után az egész gyarmati történet újraírandó.

brit-lager

Az ötvenes évek Mau Mau felkelése az európai köztudatban még a közelmúltban is úgy élt, mint a féktelen, vadállati ösztönök által hajtott teljes barbarizmus megnyilvánulása, ahol a bűnszervezetbe tömörülő lázadók mágiával, megfélemlítéssel, ördögi babonákkal és eszement gyilkosságokkal támadtak a fehérek ellen, nem kímélve saját népük békésebb tagjait sem.

A kenyai kikujukból verbuválódott felkelők valóban durva dolgokat követtek el, de ahhoz, hogy a mozgalmukat egyszerűen terroristának minősítsék, kellett a brit gyarmati propaganda is, mely szó szerint démonizálta a mindenekelőtt a fehér telepesek által elvett földbirtokok ellen harcolókat.

A dzsungelháború napra pontosan négy éve tartott, amikor a lázadók vezetőjét 1956. október 21-én sikerült elfogniuk a brit katonáknak. De a harc ekkor már rég nem csak 20 ezernyi fegyveres ellen zajlott. A britek, akik a vadak elleni civilizációs küzdelemként propagálták gyarmati háborújukat, gyakorlatilag minden kikujuban ellenséget láttak. Kenya legnagyobb népcsoportja ellen szisztematikusan léptek fel, nem kímélve a civileket, nőket, öregeket, gyerekeket sem.

Egymillió kikujut költöztettek el erővel a lakóhelyükről, szögesdrótokkal körbevett, fegyverrel őrzött telepekre zárják őket, ahol kényszermunkát végeztettek velük. A parasztokat a végét járó brit gyarmatbirodalom képviselői elűzték, átnevelő és büntető táborokat hoztak létre, és egy Pipeline-nak nevezett koncentrációstábor-rendszert működtettek, ahol foglyok ezreit kínozták meg, nem riadva vissza sokszor a gyilkosságoktól sem.

brit-lager-2

Fotó: Evening Standard / Getty Images Hungary

Bár erről már akkoriban is jutottak el hírek Londonba, politikai botrány is lett emiatt a Gyarmatügyi Minisztérium körül, a brutalitások mértéke csak most, több mint fél évszázaddal a történtek után kezd kiderülni. Sokatmondó, hogy ehhez nem volt elég több százezernyi fekete-afrikai túlélő személyes tapasztalata, kellett hozzá egy, az angolszász tudományos életbe jól beágyazott kutató is, aki elkötelezte magát a történelmi igazságtétel mellett. A Harvardon dolgozó Caroline Elkins fiatal történészként több mint 300 túlélővel készített interjút a szenvedéseikről, megszólaltatott kenyai fehér telepeseket, a brit államigazgatás egykori hivatalnokait, misszionáriusokat – és az elég eufemisztikus megfogalmazás, hogy kegyetlen dolgokat hallott.

A gyanúsítottakat Abu Graibra emlékeztető, és annál is jóval durvább kínzásokkal próbálták beismerésre kényszeríteni. Leginkább azt akarták hallani tőlük, hogy hűséget esküdtek a Mau Maunak. Hogy a fogvatartottakat teljesen megfélemlítsék, néhány foglyot felakasztottak és megöltek, mások arcába folyamatosan vizet locsoltak, hogy ne kapjanak levegőt, fejjel lefelé lógatták őket, szappanhabot, burnótot, sót, DDT-t és földet szórtak a szemükbe. A brit katonák felforrósított üveggel erőszakolták meg a nőket, a férfiaknak fémfogókkal tépték a heréjét és a fülcimpáját.

A teljes cikk itt olvasható

[popup][/popup]