585,000 m2 – Budapest zsidónegyedének múltját és jelenét bemutató multimédia kiállítás

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Az 585,000 m2 című kiállítás a VII. kerületi zsidónegyed kilenc szimbolikus terének segítségével teremt dialógust múlt és jelen között, s tárja fel a negyed történetét, annak állandó változásait és a változások állandóságát, a második világháborút megelőző időszaktól kezdve egészen napjainkig.

A cím a zsidónegyed alapterületére utal, arra a sűrű városi közegre, melyet átitat az urbánus kultúra, a vallási újjáéledés és a közösségi élet. A kiállítás középpontjában álló épületek a zsidó élet három alapvető, kultikus terét szimbolizálják: a szakrális tereket, a közösségi helyeket és az organikus kisvállalkozásokat.

Az épületek létére és funkcióira egy-egy videó reflektál, melyek változatos technikai megoldásokkal, hol absztrakt, hol direkt módon ragadják meg mindazokat a történeteket, melyeket a negyed falai magukban hordoznak. A tárlat az ikonikus terület történelemformáló szerepére is felhívja a figyelmet úgy, hogy egyszerre közvetít a múlt és a jelen, a történelem és a művészet, valamint a művész és a befogadó között.

A zsidónegyed sokszínűségét tükrözik a közreműködő alkotók által használt művészeti stratégiák. A személyes történetek ugyanúgy megjelennek ezekben a vizuális alkotásokban, mint a kollektív kulturális emlékezet darabjai. A kiállításnak művészeti, történeti és technikai szempontból is több rétege van. Az archív fotók, Szombat Éva kortárs felvételei, a konceptuális videó munkák és Kalotás Csaba a negyed hangulatát megidéző zenei kompozíciója mind a negyedbe invitálják a látogatókat, hogy megismerjék az egyes terek izgalmas, különleges szintről szintre építkező portréit. Ezek a rétegek mutatják meg az új generáció útját a múlt el- és befogadásában. Az elmúlt évtizedben hatalmas átalakulást megélt zsidónegyed – mely ma Budapest egyik legfontosabb kulturális viszonyítási pontja – egy egész generáció, köztük a felkért művészek karakterét és identitását is formálta, alakította az elmúlt időszakban. A Budepestre érkező kiállítás a sikeres New York-i premiert követően korábban Kanadaban és a Jeruzsálemi Biennálén volt latható.

Kiállító művészek: Flohr Zsuzsi, Szemző Zsófia, Szirmai Márton, Halász Dániel, Illés István, Csordás Levente együttműködésben az Airplan Studióval és Kickass Factory rendezővel, Varju Tóth Balázs, Csiszár Mátyás, Kopasz Milán, Kalotás Csaba (zene), Szombat Éva (fotó).

Kurátorok: Ausztrics Andrea és Vadász Zita Mara
Szövegek: Cseh Viktor, Vadász Zita Mara
Arculat: Kasnyik Anna
Grafikai tervezés: Pálhegyi Flóra

A kiállítás megtekinthető: 2018. december 3. – 2019. január 10.

Társszervező: Csányi5

Az esemény a facebookon

[popup][/popup]