A haifai főrabbi szerint a keresztények már nem akarják áttéríteni a zsidókat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidók és a keresztények közti párbeszéd ma a kölcsönös tiszteleten alapul – hangsúlyozta Sír Jasúv Kohen haifai főrabbi a La Repubblicának adott nyilatkozatában, amelyet hétfőn közölt az olasz lap.

Forrás: STOP
“Az a gyanú, hogy át akarnak téríteni bennünket (a keresztény hitre) a múlt tapasztalatain alapul, de úgy gondolom és azt remélem, hogy már nincs rá ok. Ma már kölcsönös a tisztelet, és senki sem akarja megváltoztatni a másikat” – mondta.

Kohen meghívást kapott a Vatikánba a katolikus püspökök szinódusára. A Szentszék most hívott meg először egy zsidó vallási vezetőt, hogy felszólaljon a katolikus egyház legfontosabb konzultatív testülete előtt, sőt ő az első nem keresztény pap, aki részt vehet egy ilyen katolikus főpapi összejövetelen. A La Repubblica ebből az alkalomból készített interjút a zsidó vallási személyiséggel.

“Van határa a párbeszédnek. Mindig emlékezni kell közben arra, hogy a párbeszéd nem jelenti felebarátunk megváltoztatását” – hangsúlyozta a főrabbi. “Ha valaki ezen a határon túl akarja vinni a dialógust, az azt jelenti, hogy az illető befolyásolni akarja felebarátját, de nem vagyunk már a középkorban” – tette hozzá.

A meghívott főrabbi társelnöke az izraeli-vatikáni állandó bizottságnak, amely rendszeresen ülésezik, hogy megállapodást hozzon tető alá számos jogi és pénzügyi kérdésben, köztük az izraeli keresztény közösségek kereskedelmi tevékenységeiből származó jövedelmek adómentességéről és a katolikus egyház izraeli jogállásáról.

A szinódusi atyák vasárnap kezdték el tanácskozásukat Rómában, a Falakon kívüli Szent Pál-bazilikában. Több száz püspök, érsek, bíboros gyűlt egybe, hogy október 26-ig tanácskozzanak Isten igéjének terjesztéséről.
 

[popup][/popup]