Rabbi a Vatikánban

Írta: Hírextra - Rovat: Hírek - lapszemle

A zsidó egyházi vezető isten szaváról szónokol majd az egyház küldetésében. Sear-Jasub Cohen haifai rabbi személyében először szólal fel zsidó vallási vezető a római katolikus egyház püspöki szinódusán. Az októberben tartandó egyházi ülésszakon a résztvevők a Bibliáról tanácskoznak majd – jelentette be Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

Forrás: Hírextra

 

“Ez az első alkalom, hogy az egyház egy rabbit hívott meg, hogy beszéljen a szinódus előtt” – mondta Lombardi az AFP-nek, kiemelve, hogy a zsidó vallási vezető az október 5. és 26. közötti esemény második napján fejti majd ki a nézeteit a világ katolikus püspökei előtt. A szinódus – amelyet másodszor hívott össze XVI. Benedek pápa 2005-ös megválasztása óta – idei témája: “Isten szava az egyház életében és küldetésében”.

A püspöki szinódus négy évtizedes múltra tekint vissza a katolikus egyház életében: az egyházi vezetők tanácskozását VI. Pál pápa alapította 1965-ben, hogy a II. Vatikáni Zsinat által felélesztett püspöki kollegialitásnak folyamatosságot biztosítson. A szinódus ugyanakkor – a zsinattól eltérően – kizárólag tanácsadó szerv, amely általában az egyetemes egyház problémáival foglalkozik, de érintheti a helyi egyházak kérdéskörét is.
 

[popup][/popup]