Annie Leibovitz 59 éves

Írta: Hölgyfórum - Rovat: Hírek - lapszemle

A popkultúra hírességeit személyes hangvételű fotókon megörökítő, és a Rolling Stones magazin kezdeti arculatát meghatározó fotóművésznő ma tölti be 59. évét.

 

 

annie leibovitz.jpg 

Annie Leibovitz (Fotó: salon.com)

Gandhival és Stinggel egy napon, október 2.-án született Anna-Lou Leibovitz néven 1949-ben a Connecticut államban lévő Waterburyben egy hat gyermekes zsidó származású család harmadik gyermekeként. Édesanyja modern táncot tanított, a család sokat költözködött az Amerikai Légierőnél dolgozó édesapja kiküldetései miatt. Már középiskolásként érdeklődött a művészet iránt, de először nem fotózással, hanem írással és zenéléssel foglalkozott. A San Francisco Art Institut növendéke volt. Első fotóit akkor készítette, amikor családjával éppen a Fülöp-szigeteken éltek, és aztán évekig csiszolgatta fotós tudását, miközben különféle munkákat vállalt el, például 1969-ben pár hónapig egy izraeli kibucban dolgozott.

1970-ben visszatért Amerikába, és elszegődött a frissen indult Rolling Stones magazinhoz, 1973-ban kinevezték a lap vezető fotósának, 1975-ben a lap koncertfotósa lett. 1980. december 8.-án ő volt az utolsó profi fotós, aki lefotózhatta John Lennont. A legendás zenészt öt órával a fotózás után lőtte le egy tébolyult rajongója. A Rolling Stones címlapján megjelenő képen a felöltözött Yoko Ono és a meztelenül, magzati pózban belé kapaszkodó Lennon látható. Leibovitz eredetileg csak Lennonról szeretett volna fotókat készíteni, de Lennon ragaszkodott hozzá, hogy felesége is szerepeljen a képeken, így született meg a Double Fantasy című lemez borítóján látható csókjelenetet megidéző fotó.

1983 óta a Vanity Fair magazinnak dolgozik, és több emlékezetes címlappal is öregbítette a lap hírnevét. Az egyik a hét hónapos terhes Demi Moore-ról készült 1991-ben. Három évvel később Leibovitz a szerzői jogok megsértése miatt erre a munkájára hivatkozva perelte be a Paramount Pictures-t, mivel a filmstúdió a Csupasz pisztoly 33 és 1/3 című vígjátékot egy mezetlen és terhesnek tűnő Leslie Nielsen fotóval reklámozta.

2006 októberében nyílt meg az életművét áttekintő utazó kiállítás a Brooklyn Museumban, mely az Annie Leibovitz: A Photographer’s Life, 1990 – 2005 című könyve alapján állt össze, és a hírességek fotói mellett számos személyes indíttatású képet is bemutatott a családjáról, és partneréről, Susan Sontagról. Leibovitz ezt azzal magyarázta, hogy nála mindkettő a munkássága részét képezi, ugyanakkor sokáig sem ő, sem az ismert esszéírónő nem mondták ki nyilvánosan, hogy milyen jellegű kapcsolat fűzi őket egymáshoz, Sontagot Leibovitz többnyire csak társaságaként emlegetette. 1989-ben ismerkedtek össze, amikor egy könyvhöz készített fotókat az írónőről, kapcsolatuk Sontag 2004-ben bekövetkezett halálig tartott, de sosem éltek együtt. Szerelme elvesztését Leibovitz a könyve megjelentetésével próbálta feldolgozni, és az sem véletlen, hogy a kötetben nem egy olyan kép található, mely Sontag halálos ágyán készült

2007-ben az angol királynő, II. Erzsébet őt kérte fel, hogy legyen a hivatalos fotósa Virginia államban tett amerikai látogatása során. A közös munkáról dokumentumfilmet készített a BBC, és nem kis skandalum kerekedett belőle, amikor bemutatták az előzetest, melyben Erzsébet királynő éppen összerúgja a port Leibovitz-cal, aki azt kérte tőle, hogy ne öltözzön annyira ki olyan nagyon. Az eset Queengate néven vonult be a médiatörténetbe.

2001-ben, 51 éves korában szülte meg Sarah Cameron nevű lányát, béranya által világra hozott ikrei, Susan és Samuelle pedig 2005 májusában születtek.
 

[popup][/popup]