A pápa Izraelbe érkezett

Írta: MTI/Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle

“A palesztinok megérdemlik az önálló hazát, az izraeliek a békét” – mondta a reptéri fogadtatásnál a római katolikus egyház feje.

Screen-Shot-2014-05-25-at-4.39.05-PM

Elsőként Simon Peresz államelnök járult a pápai helikopterhez, majd a hozzá csatlakozott Benjámin Netanjahu kormányfővel együtt végigkísérte a vörös szőnyegen Ferenc pápát, aki sorra kezet fogott az izraeli miniszterekkel és vallási vezetőkkel.

Peresz héberül mondott beszédében az Izraelben létező vallások és nemzetiségek békés egymás mellett élését és a béke szándékát hangsúlyozta. Az eredetileg bejelentett beszédtől eltérve kétszer is elítélte a brüsszeli zsidó múzeumnál előző nap elkövetett gyilkosságokat és megbélyegezett minden rasszista bűncselekményt.

Peresz megköszönte a pápának az antiszemitizmus és a rasszizmus elleni kiállását, Izraelhez való baráti hozzáállását, s testvérének nevezte a pápát.

Netanjahu beszédében üdvözölte a Szentszék és a zsidó nép közötti kapcsolatok javulását. Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy célja a státus quo fenntartása a muszlim, a keresztény és a zsidó szent helyeken. „Kinyújtjuk a kezünket bárki felé, aki elfogadja” – mondta.

„Mindannyiunknak építenünk kell a békét” – emelte ki az üdvözletekre válaszolva Ferenc pápa. A pápa hangsúlyozta, hogy szentföldi zarándoklatra jött és támogatásáról biztosította a két állami megoldást a palesztinok és Izrael számára. „Nincs más út, csak a békéé” – mondta a pápa, s reményét fejezte ki, hogy az „valósággá válik és nem marad álom”.

Ferenc pápa előzőleg délelőtt a Palesztin Hatóság területén kétszer is meglepte környezetét. Először amikor a programtól eltérve az Izraelt Ciszjordániától elválasztó falnál imádkozni kezdett, majd amikor vatikáni közös imára invitálta Peresz izraeli és Mahmúd Abbász palesztin elnököt, amit mindketten elfogadtak.

A pápa a repülőtéri hivatalos izraeli fogadtatás után helikopteren Jeruzsálembe utazott, ahol zarándoklatának vallási szempontból legfontosabb része várja: találkozója I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkával, akivel várhatóan egy közös nyilatkozatot is aláír.

Ezt követően Jeruzsálemben a Szent Sír-bazilikában felelevenítik VI. Pál pápa és I. Athénagorasz ortodox pátriárka ötven évvel ezelőtti jeruzsálemi találkozóját, amely a majd ezeréves egyházszakadás utáni első lépés volt a megbékélés felé: Ferenc pápa és I. Bartolomaiosz pátriárka együtt imádkozik a helyi keresztény közösségek képviselőivel. Vasárnap este a pátriarkák és a püspökök közös vacsorája zárja a pápai zarándoklat második napját a jeruzsálemi latin pátriárka palotájának pápai szárnyában.

[popup][/popup]