Tarka Magyar: lefújták az ellentűntetést

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ellenvonulást jelentett be egy magánszemély a rendőrségen, a Tarka Magyar! néven szervezett civil demonstráció elleni tiltakozásul; a két csoport az eredeti tervek szerint egymással szemben vonult volna szombat délután az Andrássy úton. Gyurcsány Ferenc jelenlétére hivatkozva azonban elkezdték lefújni a szembemenetelt.

       
       

tarkasajtaj1.jpg 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI információit megerősítve szerdán közölte: két ellentétes érdekeltségű csoport is vonulásos demonstrációt jelentett be október 4-re, az Andrássy útra.

Tafferner Éva elmondta: az “Összefogás az erőszak ellen ” nevű civil tömörülés még augusztus 28-án jelentette be a rendőrségen, hogy október 4-én az Erzsébet térről a Hősök terére vonulva kívánnak demonstrációt tartani. Hozzátette: a rendezvény szervezőivel először szeptember 3-án egyeztettek.

Szeptember 29-én, hétfőn egy magánszemély szintén demonstrációra vonatkozó bejelentést tett a rendőrségen: a Hősök teréről indulva az Andrássy út szervizútján a Szent István-bazilika előtti térre vonulnak.

Tafferner Éva az MTI-nek elmondta, hogy egy nappal később egyeztetést tartottak a két demonstráció szervezőjével, de arról, hogy milyen eredményre jutottak, illetve ki az ellendemonstrációt bejelentő magánszemély, nem kívánt részleteket elárulni.

A bombagyar.hu oldalon a magát Tomcatnak nevező Polgár Tamás azonban tegnap már lefújta a Magyar Tarka elleni felvonulást arra hivatkozva, hogy a megmozduláson a kormányfő is részt vesz. A magyarázat szerint nem kívánnak iszapbirkózásba keveredni.

A BRFK a szombati tüntetésekkel kapcsolatban pénteken tart sajtótájékoztatót.

Az MTI információ szerint október 4-én az erőszak és a kirekesztés ellen meghirdetett vonulásos demonstráció idejére az egész belvárost lezárja a rendőrség fémkordonokkal. A távirati iroda úgy tudja, a júliusban tartott melegfelvonuláson történtekből okulva a rendőrök az Andrássy utat nem a közvetlen kereszteződéseknél, hanem egy utcával bentebb zárja le, hogy a menet résztvevői ellen tiltakozók “dobótávolságon kívül” kerüljenek.

Az MTI rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a szombati demonstrációt megelőző napokban már nagyszabású ellenőrzéseket tartanak a fővárosban, hogy kiszűrjék a gyanús személyeket. Ilyen megelőző ellenőrzéseket tartott a rendőrség legutóbb, a szeptember 20-án tartott budapesti demonstrációk idején is.

A Tarka magyar! elnevezésű rendezvényt, amelynek nyilatkozatát mind az öt parlamenti párt elnöke aláírta, több tucatnyi civil szervezet kezdeményezte. A civil jogvédő, meleg, roma és zsidó szervezetek véleménye szerint megálljt kell parancsolni a kisebbségeket érő atrocitásoknak, a kirekesztésnek, a gyűlölködésnek, az erőszak minden formájának. A megmozdulást az Erőszakmentesség világnapjához kapcsolódóan szervezik, az erőszak minden formáját következetesen elvető legendás indiai politikus, Mahatma Gandhi születésének évfordulóján.

A szerveződés szóvivője korábban úgy nyilatkozott, a rendezvényükre százezer embert várnak.

Július 5-én, amikor a Meleg Méltóság Menete vonult az Erzsébet térről a Hősök tere melletti Felvonulási térre. A felvonulókat egyrészt folyamatosan becsmérelték, savval töltött tojásokkal, üvegekkel és kövekkel is megdobálták az út mellett összegyűlt ellentüntetők, másrészt Hősök teréről ellenvonulás indult. A két menet a Kodály köröndnél találkozott, és a rendőrség nem volt képes a rendezvény alatti és azt követő atrocitásokat megakadályozni.

A melegfelvonulás résztvevőit, majd a rendezvényről távozókat támadás érte, köztük Lévai Katalin európai parlamenti képviselőt, Szetey Gábor volt személyügyi államtitkárt és Horn Gábor államtitkárt, az SZDSZ ügyvivőjét, valamint Orosz József újságírót is bántalmazták.

Gyurcsány mindenképpen ott lesz

Gyurcsány Ferenc nem tudott arról, hogy a demonstráció szervezői arra kérték a pártok képviselőit, hogy az aláíráson túl tartózkodjanak minden, a Tarka Magyar rendezvénnyel kapcsolatos megnyilvánulástól. A miniszterelnök erről kérdésre válaszolva beszélt a egy sajtótájékoztatón szerdán. Mint mondta, nem változtat korábbi elhatározásán, aláírja a nyilatkozatát és ott lesz a rendezvényen.

Az OCÖ csatlakozik a Tarka Magyar! demonstrációhoz

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) és a Magyarországi Cigányszervezetek Fóruma (MCF) is csatlakozik a szombatra meghirdetett, erőszak és kirekesztés elleni tüntetéshez és a két szervezet vezetői aláírják a demonstráció nyilatkozatát – közölte az Kolompár Orbán szerdán. Az OCÖ és az MCF elnöke azt mondta: üdvözlik a több tucatnyi civil szervezet általi kezdeményezést. Magánemberként ő és az általa irányított szervezetek vezetése, valamint a tagság egy része részt vesz a szombati vonulásos tüntetésen. Hozzátette, hogy állampolgárként aláírja a Tarka Magyar demonstráció nyilatkozatát. Kolompár Orbán úgy fogalmazott: a magyarországi cigányság nevében kötelessége, hogy csatlakozzon a rendezvényhez, és tiltakozzon a népcsoportot érő folyamatos atrocitások, kirekesztések és a gyűlölködések ellen.
 

[popup][/popup]