51 túszt ejtett a szenegáli sofőr Olaszországban, egyiptomi fiú segítségével menekültek meg

Írta: Szombat / Index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Nem lehet különbséget tenni a terrorizmus áldozatai között, minden ártatlan élet elvesztése egyaránt fájdalmas, de ha egy támadás kifejezetten gyerekek ellen irányul, az a legördögibb szcenáriók közé tartozik. Szerdán nem sokon múlott, hogy Olaszországban 51 kiskamasz haljon értelmetlen halált – írja az Index.hu.

A kiégett busz (Fotó: Flavio Lo Scalzo / AFP)

A 45 éves, szenegáli származású Ousseynou Sy 2002 óta dolgozott iskolai buszsofőrként, 2004-ben kapott olasz állampolgárságot. Eleve kérdéses, hogyan vezethetett iskolabuszt, mivel a férfit tavaly kiskorú molesztálásáért ítélték el, 2007-ben pedig ittas vezetésért büntették meg.

Mostanra annyi derült ki, hogy a férfi nem tagja semmilyen terrorista csoportnak, de amit tett vagy tenni akart, az mégis a terrorcselekmény kategóriájába tartozik. Sy az olasz kormányt hibáztatta a földközi-tengeri átkelés közben vízbe fulladó felnőttek és gyerekek haláláért, a buszon azt kiabálta: az olasz kormány azonnal állítsa le a bevándorlást korlátozó intézkedéseit.

A buszsofőr szerdán délelőtt egy sporteseményről vitte hazafelé az iskolás csoportot, amelyet három felnőtt kísért. Menet közben viszont úgy döntött, eltér az útvonaltervtől, és Milánó felé veszi az irányt. A volánnál ülő férfi azt üvöltötte a gyerekeknek, hogy a Linate-reptér felé mennek, és a buszból senki nem fog élve kikerülni.

Az egyik gyerek elmondása szerint a férfi háromszor állt meg a busszal. Az első két megállónál egy-egy teli benzineskannát vitt fel a buszra. A harmadik megálló után szétlocsota a benzint, és azt kiabálta, hogy meg fogja bosszulni a Földközi tengerbe veszett gyerekeket.

A férfi arra kényszerítette az iskolásokat, hogy mindannyian adják oda neki a mobiljukat. Egy 13 éves, egyiptomi származású fiú azt hazudta neki, hogy ő nem hozott magával telefont. Ramy Shehata ezután arra hivatkozva, hogy imádkozik, arabul beszélve hívta fel apját, majd a 112-es számon a rendőröket, akiknek elmondta, mi történik és merre járnak a busszal.

A fiú lélekjelenléte és bátorsága valamint a helyszínre érkező rendőrök katonák gyors akciója segített, hogy a gyerekek menekülhessenek.

A sofőr közben két túszt ejtett, és azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket. A buszon ekkor már csak kevesen voltak. Feltehetően ekkor gyújtotta be a sofőr a szétlocsolt benzint, ami azonnal lángra kapott, de a rendőröknek még időben sikerült ártalmatlanná tenniük.

Ennek köszönhetően csak 12 gyereket és két felnőttet kellett kórházba vinni enyhébb füstmérgezéssel. A busz teljesen kiégett. Ezután derült ki, hogy a busz belsejéből feltehetően a sofőr jó előre eltávolította a vész esetén az ablakok kitörésére használható eszközöket. Belegondolni is borzalmas, mi történt volna, ha eredeti terve sikerül.

A teljes cikk

[popup][/popup]