Slota gyakorlatilag lenácizta Magyarországot

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Megdöbbentő, hogy a nemzetközi politika semmilyen módon nem avatkozik be az adott magyarországi állapotokba, amikor a náci hatalomátvétel is hasonlóképpen kezdődött, vélekedett Jan Slota. 

Forrás: Index

A magyarellenes Szlovák nemzeti Párt vezetője szerint szlovák-magyar kapcsolatok azért vannak mélyponton, mert egyes magyarországi politikusok a Magyar Gárda mögé sorakoztak fel, illetve a szlovákiai magyar politikusok zsarolják a szlovák kormányt.

Ján Slota szerint a szlovák-magyar kapcsolatok valóban nagyon rosszak, de korántsem Szlovákia, hanem Magyarország miatt, ahol valami hasonló készülődik, mint a múlt század húszas éveinek elején, amikor egy müncheni kocsmai sörözés nyomán “egy alacsony bajszos emberből 1933-ban német birodalmi kancellár lett”.

A magyarellenes szlovák kormánypárt (SNS) vezetője Sólyom László nyilatkozatára reagált. A köztársasági elnök a hét végén a visegrádi országok államfőinek pöstyéni (Piestany) találkozóján azt mondta, hogy a két ország kapcsolatainak különböző rétegeiben más-más a viszony, de Slota havi rendszerességgel egymás követő nyilatkozatai egyként sértik a szlovákiai és a magyarországi közösséget. A magyar államfő szerint Szlovákiában a magyarellenesség a legmagasabb politika szintjén is jelen van, s “amit hiányolok, hogy kormányzati szinten ettől soha el nem határolódtak”.

A házigazda, Ivan Gasparovic szlovák államfő ugyan próbálta tompítani a feszültséget, és azt találta mondani, hogy a két ország viszonya egyáltalán nem rossz, persze vannak olyan problémák, amelyek időről-időre felszínre kerülnek. Ám Slota replikázott, szerinte a szlovák-magyar kapcsolatok igenis nagyon rosszak, ugyan a politikusok rendre mosolyognak, de mindenki érzékeli, hogy a két ország kapcsolatai fagyponton vannak.

Ezt a problémát, állította a szlovák politikus, nem Szlovákia, hanem a szlovákiai magyar politikusok gerjesztik. “Ezek szó szerint zsarolják a szlovák kormányt. De nem csak a szlovákot, a magyart is”, mondta Slota, aki szerint a körvonalazódó magyarországi választások fényében, politikai ambícióik teljesülésének érdekében a magyar politikusok előszeretettel játszanak a magyar kártyával Szlovákiában is.

Slota szerint “az újfasiszta magyar szervezet, a Magyar Gárda” mögött a Fidesz és a Jobbik áll. E tekintetben, vélekedett Slota, megdöbbentő, hogy a nemzetközi politika semmilyen módon nem avatkozik be” az adott magyarországi állapotokba, amikor a nevezetes müncheni kocsmában is hasonlóképpen kezdődött minden.

“Az elején fecsegés, fenyegetőzés, ami aztán végső kimenetelét tekintve igen rosszul végződhet. Mert ha azt vesszük, hogy a Magyar Gárda egyes tagjainak őrző-védő szolgálatai vannak, s hogy ezek hivatalosan fegyverkezhetnek, akkor igazán nem tudom, hogyan végződhet mindez, de hogy jól nem, az biztos”, ágált a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője.

Slota korábbi kijelentései szerint Budapestet a földdel kellene egyenlővé tenni. Ő volt az, aki Szent Istvánt lovas bohócnak, Göncz Kingát ápolatlan kócos asszonynak, Csáky Pált ganénak nevezte, aki Szlovákia területi integritásának veszélyével, a magyarok autonómia-törekvéseivel riogatja a szlovákokat, szaporítva az ezért reá szavazó szlovákok táborát, akitől azonban Robert Fico kormányfő eddig egyszer sem határolódott el.

[popup][/popup]