500 náci emlékezik Budapesten – ellentüntetők tiltakoznak

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Délután kettőre körülbelül 200-300 ember gyűlt össze a Városmajori Jézus szíve templomnál, hogy aztán átsétáljanak az I. világháborús emlékműhöz, ahol koszorúzással, beszédekkel és zenekarokkal emlékeznek meg az 1945 február 11-i kitörésről. A megemlékezés helyszínén fél háromra már körülbelül 500-an lehetnek. 

Nácik megemlékezése Budapesten 2020. február 8-án (Fotó: Németh Sz. Péter, Index.hu)

A megjelentek egy részén Betyársereg, illetve Légió Hungária feliratú ruha van, a résztvevők között több külföldi is van, például németek. A Városmajor eközben körbe van kordonozva, csak a megemlékezők tudnak bemenni – írja az Index.hu.

Adolf Hitler büszke lehet rája, hogy a magyar repülőnek nincsen párja – szólt a szélsőjobbosok megemlékezésén a hangszóróból a korabeli magyar pilótainduló.

Ellentüntetők. Fotó: Cseke Balázs Index.hu

A szélsőjobboldali csoportok megemlékezésével párhuzamosan a Városmajor másik részére antifasiszták is meghirdettek egy gyülekezőt, ellentüntetést. Roma szervezetek gyülekeztek a Széna téren, illetve antifasiszta csoportok a városmajori kutyafuttatónál, majd mind a Szamos és Maros utca sarkán találkoztak. Körülbelül 300-400 ember gyűlt össze, uniós és magyar zászlókkal, dobokkal. Komoly rendőri készültség kíséri a csoportot, láthatóan nagyon ügyelnek arra, hogy a két csoport ne találkozzon.

“Hullarablók!” és “Nácik, nyilasok, takarodjatok” – kiabálják az ellentüntetők.

Teljes cikk

[popup][/popup]