50 millió eurót folyósít az UNWRA-nak az Európai Bizottság

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Bizottság pénteken 50 millió euró támogatást hagyott jóvá az ENSZ palesztin menekültek segélyező ügynökségének (UNWRA), amelyet a jövő héten tervez folyósítani – jelentette be a brüsszeli testület pénteken.

Josep Borrell

A bizottság január végén felfüggesztette az UNRWA finanszírozását, és független vizsgálatot kért, miután az izraeli hatóságok azt állították, hogy az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadásában.

Miután az UNRWA kötelezettséget vállalt arra, hogy elvégzi az ellenőrzést és felülvizsgálja a személyzet terrorista tevékenységekben való részvételének megakadályozására szolgáló biztosítékokat, az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 50 millió eurót szabadít fel a palesztinok számára előirányzott idei 82 millió eurós támogatásból. A fennmaradó 32 millió eurót, a bizottság két részletben fogja átutalni.

A bizottság továbbá azt is bejelentette, hogy további 68 millió eurót különít el a palesztin lakosság sürgősségi támogatására a régióban, amelyet nemzetközi partnereken, például a vöröskereszten és a vörösfélholdon keresztül fognak mozgósítani.

Az EU vezetői pénteken megdöbbenésüket fejezték ki, miután csütörtökön több tucat palesztin az életét vesztette egy segélyosztásnál Gázavárosban.  A Gázai övezet egészségügyi hatóságai szerint 112 ember halt meg, 280-an pedig megsebesültek egy támadásban, amellyel az izraeli erőket vádolják. (A hadsereg előzetes vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a halálesetek többsége taposás eredménye – a szerk.)

“Megdöbbentő és visszataszító, hogy ártatlan civileket öltek meg Gázában, miközben kétségbeesetten vártak a humanitárius segélyre. Azonnal független vizsgálatot kell indítani, és a felelősöket el kell számoltatni” – írta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az X-en.

Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság vezetőjét “mélységesen megdöbbentette” az incidens és hangsúlyozta, hogy “minden erőfeszítést meg kell tenni a történtek kivizsgálására”.

Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő azt írta az X-en, hogy elborzasztják a történtek.

“Ezek a halálesetek teljesen elfogadhatatlanok” – szögezte le a spanyol politikus. (MTI)

[popup][/popup]