Gáza: megrohanták az élelmiszerszállító konvojt, dulakodás és több tucat halott

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli hadsereg délután arról számolt be, hogy hajnalban, a humanitárius segélyeket szállító teherautókat körülvették a gázai lakosok, akik kifosztották a járműveket. Az incidens során több tucat gázai meghalt a túlzsúfoltság, lökdösődés és taposás következtében.

Gáza: Palesztinok élelmiszer segélyre várnak a tengerparton

Az izraeli médiában idézett riportok szerint a gázaiak egy része megindult az izraeli erők felé, a katonák veszélyben érezvén magukat tüzet nyitottak rájuk.

A Hamász vezette ún. „gázai egészségügyi minisztérium” reggel azt állította, hogy 104 személy meghalt, több száz pedig megsérült az izraeli hadsereg lövései következtében.

A hadsereg előzetes vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a halálesetek többsége taposás eredménye.

Az incidens hajnali 4 körül kezdődött, amikor mintegy harminc teherautó humanitárius segélyekkel megpakolva Gázaváros partszakaszához érkezett, hogy élelmiszert szállítson Rimal negyed lakosainak.

Több ezer palesztin rohamozta meg a teherautókat, miután áthaladtak az izraeli hadsereg ellenőrzőpontján Gáza középső részén, és dulakodás kezdődött, mely során több tucat palesztin életét vesztette vagy megsérült, néhányukon áthajtottak a teherautók.

Néhány teherautónak sikerült folytatnia útját északra, amikor fegyveresek állítólag tüzet nyitottak a konvojra Rimal közelében és kifosztották azt.

A konvoj utolsó teherautójához rohanó palesztinok tucatjai megindultak egy izraeli harckocsi és a katonák felé, akik az ellenőrzőpontnál állomásoztak. A területen állomásozó tiszt figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe, mivel a palesztinok néhány tucat méteren belül voltak, valamint lövéseket adott le azok lábára, akik továbbra is a csapatok felé haladtak.

Az izraeli hadsereg az elmúlt hetekben több segélyszállítmányt koordinált Gáza északi részén, bár ez a szokásosnál nagyobb volt, és most megoldást keres, hogy megakadályozza az ilyen incidensek megismétlődését.

Teljes cikk

[popup][/popup]