Putyin: létezik az antiszemitizmus Oroszországban

Írta: hirado.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

 

A hétköznapok szintjén továbbra is létezik az antiszemitizmus Oroszországban – állapította meg Vlagyimir Putyin.

putyin

 

Az orosz államfő kijelentette: “állami szinten természetesen nincs zsidóellenesség, de a hétköznapokban jelen van. A hatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy minden vallás képviselői biztonságban érezzék magukat”.

Putyin Berl Lazar főrabbival és Alekszandr Borodával, az Oroszországi Zsidó Közösségek Szövetségének elnökével találkozott Moszkva környéki rezidenciáján.

Az oroszországi főrabbi úgy fogalmazott, hogy hosszú évek óta először gyengült az antiszemitizmus az országban, a zsidó emberek jól érzik magukat Oroszországban. “Jórészt önnek köszönhetően” – mondta Berl Lazar.

Moszkvában és Oroszország több más nagyvárosában vasárnap, az orosz egység napján ismét felvonultak a nacionalista pártok és csoportosulások. Jogvédők panaszt tettek a főügyészségen a moszkvai felvonuláson részt vevők ellen idegengyűlölő jelszavak hangoztatása és náci jelképek felmutatása miatt.

Vlagyimir Putyin csütörtökön tárgyal Simon Peresz izraeli elnökkel, aki kedden érkezett Moszkvába. A két államfő együtt nyit meg egy múzeumot és egy központot, amely a tolerancia kérdésének szenteli tevékenységét.

Peresz a Kommerszant orosz napilapban közölt interjújában hangsúlyozta: nem akar senkit kioktatni, célja a párbeszéd felújítása Moszkvával.

[popup][/popup]