AUSCHWITZ-REKVIEM

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Programsorozat a náci népirtás roma áldozatainak emlékére

 

Az Auschwitz-rekviem nagyszabású programsorozat, amely európai kezdeményezéssel valósul meg és amelynek társadalmi jelentősége európai és magyar vonatkozásban is kiemelkedő, hiszen a Holokauszt és a náci népirtás roma áldozataira hívja fel a figyelmet, mely utóbbit romák a köztudatban a mai napig hallgatás fedi. A huszadik századi európai történelem egyik legsötétebb epizódjával kapcsolatos tudatlanság lehetővé teszi és erősíti a romák elleni kirekesztést és üldöztetést a mai Európában. Ez ellen küzd a Romédia Alapítvány által szervezett Auschwitz-rekviem programsorozat.
A Romédia Alapítvány, a Pharrajimos egyik első magyar kutatója húsz éve dolgozik azon, hogy a mélyen gyökerező, romákkal szembeni sztereotípiákat és előítéleteket megkérdőjelezze és megváltoztassa. Az Auschwitz-rekviem programsorozat keretén belül egy koncertet, egy dokumentumfilm fesztivált és egy kiállítást láthat a közönség.

KONCERT
Auschwitz-rekviem
2012. november 6. 19.30 óra, Művészetek Palotája

A Frankfurt am Main-i Roma és Szinti Filharmonikus Zenekar hat európai nagyvárosban (Amszterdam, Frankfurt, Krakkó, Prága, és Bukarest után Budapesten) adja elő a holland szinti zeneszerző, Roger Moreno Rathgeb által komponált Rekviemet.

Zeneszerző: Roger ‘Moreno’ Rathgeb
Zenekar: Frankfurt am Main-i Roma és Szinti Filharmonikusok
Karmester: Riccardo M Sahiti (RS)
Az orgonista: Jan Raas (NL)
Rendező: Gulyás Márton (HUN)
Az Auschwitz Rekviem monumentális zenében, filmben, képzeletben és szavakban egyaránt. Része annak a pillanatnak, amely bemutatja a zsidó, a roma, a szinti és más áldozati csoportokat a jelen európai fejlődés fényében. Élő bizonyíték a kultúra hatalmára a diszkrimináció és a kirekesztés felett.
A koncertre ezen a linken keresztül lehet megvásárolni a jegyet, a húszezer forintos támogató jegy vásárlásával az egész programsorozat megvalósulásához járulhat hozzá az oldalra látogató.

Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál
Tömeggyilkos hatalmak: történelem és emlékezet a 21. században
2012. október 26-28. Uránia Nemzeti Filmszínház – ingyenes

A koncertet megelőző héten dokumentumfilm fesztivált rendez az Alapítvány az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A kiemelkedő alkotások a holokauszt, illetve a huszadik század népirtásainak a közvélemény által kevéssé ismert aspektusait és történeteit mutatják be.

A Rekviem Dokumentumfilm Fesztivál jóval többet ad, mint könnyes történetek dokumentálását, megfilmesítését. Valódi filmélményeket kínál a nemzetközi dokumentumfilmes mezőny legjobbjaitól és bemutatja miképp varázsolható elénk interjúkból, megrendezett szituációkból, hangfelvételekből, archív tekercsekből igazi mozi. Olyan alkotók munkáit láthatjuk, akik a legkényesebb témákat képesek korszerű filmes nyelven feldolgozni. Erőfeszítéseiket fesztiváldíjak, közönségsiker koronázza.

Rekviem Kiállítás
Otto Pankok és Ceija Stojka kiállítás
2012. november 15-23. Francia Intézet – Ingyenes

A német expresszionista képzőművész Otto Pankok és az Ausztriában élő holokauszt-túlélő Ceija Stojka hazai bemutatásával a koncentrációs táborokban elpusztult romák tragédiájára, a holokausztra, és a fájdalmak felidézésével a világban a mai napig sem szűnő népirtások áldozataira szeretnénk emlékezni. A két művész munkáit első ízben láthatja a magyar közönség 2012. novemberében Budapesten. A Francia Intézet kiállítótermében bemutatásra kerülő alkotások (festmények, grafikák, szobrok) számos európai múzeum és magángyűjtemény anyagából kerültek kiválasztásra.

Digitális kiállítás – Elfeledett népirtás
http://www.romasinti.eu/

A holland Május 4-5. Bizottság által összeállított digitális kiállítás olyan archív felvételeket mutat be, amelyek időrendben és, vagy országonkénti lebontásban adnak információkat a szintik és romák nácik általi népirtásáról.

Videók:

Romédia Alapítvány-Auschwitz-rekviem Spot
Brodt Erzsébet visszaemlékezései az auschwitzi cigánylágerről
Fahidi Éva az auschwitzi cigányláger megsemmisítéséről.
Danyi Béla visszaemlékezései az auschwitzi cigánylágerről.
Schweitzer rabbi ajánlója-Auschwitz-rekviem
Auschwitz Ballada-Petra Gelbart

Bővebb információ: www.romediafoundation.org/auschwitz-rekviem

AJÁNLÁSOK
 
A múlttal együtt kell élnünk, emlékeznünk kell halottainkra, megbánni közös bűneinket, és feldolgozni közös tragédiáinkat. Sajnos Magyarország közelmúltbeli történelme veszteségek és tragédiák sorozata – a mai napig nehéz ezzel a súlyos és fájdalmas múlttal élnünk, nehéz elfogadnunk azt az örökséget, amit őseink hagytak ránk, a bűnösök szégyenét és az áldozatok szenvedését. Mi, a legfiatalabb generáció is örökösei vagyunk annak az Európának és Magyarországnak, amelynek kulturális és társadalmi jelene is erősen a közelmúlt tragédiáiban gyökerezik. A cigányság sorsa kirívó esete mulasztásainknak. A ma oly erősen élő előítéletek és társadalmi különbségek és konfliktusok miatt sokan nem vesznek tudomást a cigányság múltbeli és jelenlegi szenvedéseiről. A második világháború a mai napig széles körben tárgyalt, napirenden lévő történelmi katasztrófa, a Roma Holocaustról mégis kevés szó esik. Fontos célt tűzött ki az Auschwitz Requiem fesztivál, hiszen azon túl, hogy a történelem e tragikus és elfelejtett fejezetére fel akarja hívni a figyelmet, azon túl, hogy a tényeket meg akarja ismertetni azokkal, akik talán önhibájukon kivül soha nem is hallottak a cigányság második világháborús kálváriájáról, magát a tragédiát szeretné a mindennapi történelmi és nemzeti-identitásbeli diskurzusban a saját súlyának megfelelő, méltó helyére tenni. Remélem, ez sikerülni fog, a megemlékezés programjai széles körben érdeklődő közönségre lelnek, és sok embernek gazdagítják kulturális és történelmi ismereteit.
Gerevich András – költő, író

A romák Európa legnagyobb etnikai-nemzeti kisebbsége. Nyomoruk nemzedékről-nemzedékre öröklődik. Munkát utolsóként kapnak, de a rendőr először őket igazoltatja. Európában a társadalom nagy része közönyösen elfogadja, egy agresszív kisebbsége pedig helyesli a cigányellenes rasszizmust. Hitler Németországában és a megszállt Európában fajbiológiai kísérleteket folytattak a cigányokon, koncentrációs táborokban gyilkolták őket. A világ azonban elfeledte a náci népirtás több százezer roma áldozatát. Ez a felejtés is hozzájárult és máig is hozzájárul, hogy a cigányellenes rasszizmust elnézi a társadalom.
Ezen akar változtatni az össz-európai vállalkozás, amelynek keretében a Frankfurt am Main-i Roma és Sinti Filharmonikus Zenekar hat európai fővárosban mutatja be Roger Moreno Rathgeb holland-roma zeneszerző művét az Auschwitz-rekviemet. A budapesti bemutatóra november 6-án kerül sor a Művészetek Palotájában. A bemutató-sorozat művészeti esemény. De egyúttal politikai esemény is, amelynek célja, hogy oszlassa a feledés homályát, hogy emlékeztessen a romákat is sújtó népirtásra és annak máig ható tanulságaira. A tevékeny emlékezés feladata Európának. S egyúttal létérdekünk is.

Fischer Ádám – Kossuth-díjas karmester

[popup][/popup]