A magyarországi antiszemitizmusról konzultáltak Amerikában

Írta: 168 óra - Rovat: Hírek - lapszemle

Az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében Köves Slomó által meghirdetett konzultáció egyik első állomásaként az Egyesült Államokban tárgyaltak az EMIH és a MAZSIHISZ civil vezetőségi tagjai.

A látogatás célja az antiszemitizmus elleni küzdelemben a zsidó önszerveződés új programjának bemutatása és az ezzel kapcsolatos nemzetközi  egyeztetés megkezdése volt. A magyarországi zsidó közösség két legnagyobb szervezetének delegációja kezdeményezte a közvetlen együttműködést az amerikai kormányzati szervekkel és a zsidó érdekképviseleti szervekkel, a magyarországi antiszemitizmus elleni fellépés ügyében. Hannah-Rosenthal-Bodnár Dániel (EMIH) és Heisler András (MAZSIHISZ) a konzultációs program három fő témáját ismertették, amely szerint az önszerveződő zsidó közélet megteremtéséhez elengedhetetlenül szükséges a jogvédelmi, a független monitoring és a szuverén önvédelmi intézmények megteremtése – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A New York-i székhelyű Anti-Defamation League (Rágalmazás Elleni Liga) vezetői az egyeztetésen egy „évtizedek óta várt párbeszéd” kezdetének nevezték a kezdeményezést. A megbeszélésen a jövőbeni aktív együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak.

Washingtonban Hillary Clinton külügyminiszter kabinetjének vezető tisztviselői fogadták a küldöttséget. Hanna Rosenthal az antiszemitizmus elleni küzdelem ügyéért felelős különmegbízott az amerikai kormánynak a magyarországi antiszemitizmus jelenlegi helyzetével összefüggő álláspontját ismertették. A megbeszélésen a magyar zsidó közösség hatékonyabb önszerveződésével kapcsolatos feladatokról is szó esett. A magyar fél konkrét tanácsot és szakmai segítséget kért egy a zsidóellenes megnyilvánulásokat vizsgáló monitoring rendszer felállításához. A magyar delegáció képviselő arra kérték az amerikai kormánytisztviselőket, hogy a magyarországi antiszemitizmus elleni külföldi lépések legyenek közvetlen módon egyeztetve a hazai zsidó közösséggel. Heisler András és Bodnár Dániel emlékeztette a jelenlévőket, hogy az antiszemitizmus elsősorban verbális szinten, illetve a politikai közbeszéd szintjén van jelen Magyarországon, továbbá a magyarországi antiszemitizmus egy hagyományaiban és retorikájában a nyugatitól nagymértékben eltérő jelenség. Már csak ezért is nagyon lényeges, hogy az adott eszközök a leghatékonyabb módon legyenek alkalmazva. A megbeszéléseken felmerült az amerikai szerverről üzemelő kuruc.info kérdése is. Szó esett a Jobbik politikai térnyeréséről a fiatalok körében. Hanna Rosenthal különmegbízott bejelentette, hogy hamarosan Budapestre látogat, ahol folytatni kívánja a megkezdett eszmecserét. A küldöttséget ugyancsak fogadta Marie Yovanovitch, a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkára, aki aggodalmának adott hangot a magyarországi helyzet alakulásával kapcsolatban. A vezető diplomata külön kitért a NAT-ba bekerült antiszemita szerzők és Nyírő József újratemetésének ügyére. A küldötteket ugyancsak fogadta Magyarország washingtoni nagykövete, Szapáry György, aki a zsidó közösség képviselőivel az antiszemita jelenségek Magyarország nemzetközi megítélésére gyakorolt hatásáról egyeztetett.

A meghirdetett konzultáció programjával kapcsolatban a tárgyalópartnerek támogatásukról biztosították a magyar felet. A nyár folyamán a konzultáció keretében sor kerül még egy hatékony jogvédelemmel foglalkozó nemzetközi workshopra, a demokratikus parlamenti pártokkal történő egyeztetésre, és számos civil programra, egyebek mellett a Sziget fesztiválon.

[popup][/popup]