Meggyalázták Ocskay László emlékművét

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Büntetőfeljelentést tesz Papcsák Ferenc (Fidesz-KDNP) zuglói polgármester, miután összefirkálták Ocskay Lászlónak, a több ezer zsidó életét megmentő magyar királyi századosnak az emlékoszlopát a Városligetben – tájékoztatta a XIV. kerületi önkormányzat kedden az MTI-t.

A városrész a Zuglói Zsidó Hitközséggel közös közleményében elkeserítőnek nevezte az esetet, valamint visszautasított minden szélsőséges megnyilvánulást.

A közlemény szerint Ocskay László “a történelem egyik legbátrabb és legkülönösebb embermentési akcióját vezette”: Budapesten 2500 üldözött férfit, nőt és gyermeket mentett meg a második világháború legvészesebb időszakában, 1944-45-ben.

981a20b8090d756af1aacff43b313cb9 Mint felidézték, az emlékoszlopot és emlékpadot 2008 októberében a Városvédő Egyesület kezdeményezésére állították. A Városligetben álló emlékművet azóta több alkalommal is meggyalázták, legutóbb náci jelképeket festettek rá – írta az önkormányzat.

A közlemény idézi a polgármester szavait: rettenetes, hogy a civil kezdeményezésre emelt emlékművet ilyen barbár módon elcsúfították, Ocskaynak az iskolai történelemkönyvekben lenne a helye, példaképként állítva őt a fiatalok, a társadalom elé. Akik megbecstelenítették az emlékét, azoknak fogalmuk sincs a tetteiről.

A zuglói önkormányzat már intézkedett az emlékmű mielőbbi rendbetételéről, szakszerű letisztításáról.

[popup][/popup]