A Holland Vöröskereszt szembenéz múltjával

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A holland Vöröskereszt először ismerte el, hogy hibákat követett el a második világháború alatt, többek közt megtagadta segítségét a haláltáborokban lévő zsidóktól.

Cees Breederveld, a Holland Vöröskereszt igazgatója bejelentette, hogy független vizsgálatot kezdeményeznek a szervezet múltjáról – számolt be pénteken a holland NRC Handelsblad honlapja.

A második világháború alatt a vöröskereszt küldöttsége felkereste Auschwitzot, Theresienstadtot (Terezín) és Buchenwaldot, de nem ajánlotta fel segítségét a német koncentrációs táborokban szenvedő raboknak.

A holland szervezet elbocsátotta zsidó munkatársait, és együttműködött a vérátömlesztésekre vonatkozó zsidóellenes szabályozás megszületésében. Még a háború után is alig tett valamit zsidók befogadása ügyében.

“A vöröskereszt rettenetes módon szakított alapelveivel” – jelentette ki Breederveld, aki egyelőre nem akar bocsánatot kérni, mert azt “üres gesztusnak” tartaná.

“Mi értelme van a bocsánatkérésnek addig, amíg az ember nem tudja bizonyítani, mindent megtett azért, hogy ilyesmi ne ismétlődhessen meg?” – tette fel a kérdést.

A szervezet múltját feltáró jelentésnek öt év alatt, a Nemzetközi Vöröskereszt fennállásának 150. évfordulójára kell elkészülnie.
 

[popup][/popup]