Günter Grass befejezte önéletrajzi regényét

Írta: Hírextra - Rovat: Hírek - lapszemle

A héten kerül a németországi könyvesboltokba Günter Grass önéletrajzi regényének befejező kötete, amely várhatóan újabb részleteket tár fel a Nobel-díjas német írónak a náci párt fegyveres alakulatához, a hírhedt Waffen SS-hez fűződő múltjáról.

Forrás: Hírextra

 

Grass két évvel ezelőtt beszélt először arról a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban behívót kapott a Waffen SS-egyik páncélos hadosztályába. A néhány héttel később megjelent, Hagymahántás közben című önéletrajzi naplójában pedig részletesen beszámolt múltjának addig titokban tartott epizódjáról.

A német író legújabb művéből a kiadó ezúttal szándékosan nem juttatott el részleteket a sajtónak, tartva a két évvel ezelőtti heves támadások és bírálatok megismétlődésétől. A Doboz – Történetek a sötétkamrákból (Die Box. Dunkelkammergeschichten) című regényről annyit azonban már tudni lehet, hogy egy képzeletbeli párbeszédet mutat be az író és nyolc gyermeke között, amint egy asztal körül ülve beszélgetnek.

A bádogdob szerzőjének beismerését annak idején zavar és értetlenség fogadta Németországban, elsősorban azért, mert Grass mindig azt hirdette, hogy a múlttal való szembenézést nem lehet megkerülni, ám ehhez képest ő maga csak évtizedekkel később tárta titkát a nyilvánosság elé.
 

[popup][/popup]