Antiszemitizmus, ahogyan Schiffer András látja

Írta: NOL - Rovat: Hírek - lapszemle

Az, hogy a Fidesz rombolja az alkotmányos jogállamot, nincs összefüggésben az antiszemitizmus erősségével – állítja az LMP-s Schiffer András.

Több párt politikusához hasonlóan az LMP-s Schiffer András is találkozott Andrew Bakerrel, az EBESZ antiszemitizmus elleni küzdelméért felelős megbízottjával. A konzultáción Schiffer elmondta, hogy megítélése szerint Magyarországon nem erősebb az antiszemitizmus, mint általában Európa jó néhány országában.

Visszautasította azt a főleg német nyelvterületen megjelenő véleményt, amely a Fidesz „alkotmányos rombolását” kapcsolatba hozza az antiszemitizmussal. Schiffer úgy látja, hogy a kettő között nincs összefüggés, a két kérdést külön kell kezelni. A Fidesz-KDNP tevékenységében kétségkívül demokratikus deficit van, de a kormányzat teljes mértékben tartózkodik az antiszemita megnyilvánulásoktól – állapította meg az LMP-s képviselő.

A politikai elit közös felelőssége, hogy az utóbbi években meg tudott erősödni Magyarországon a szélsőjobboldal. A rendszerváltás vesztesei a pártoknál süket fülekre találtak. A jobboldal közben beengedte a holdudvarába azokat, akik számára nem voltak idegenek az antiszemita nézetek. A baloldal viszont “saját üressége leplezése érdekében gátlástalanul kijátszotta az antiszemita kártyát” a jobboldallal szemben.

Kérdésünkre, hogy a felelősségben egyenlő mértékben osztozik-e a jobb- és a baloldal, Schiffer András közölte: „Nem akarok méricskélni, nem vagyok mérnök”.

Nem szabad elfeledkezni a társadalomfejlődési előzményekről sem – tette hozzá. A magyar társadalmat máig kibeszéletlen sérelmek és traumák terhelik.

Az LMP elkötelezett abban, hogy a történelmi traumák feldolgozását távol kell tartani a pártpolitikától. „Ebben különbözünk az úgynevezett jobboldaltól és az álbaloldaltól is” – jelentette ki Schiffer András.
 

[popup][/popup]