Rakéták Dél-Izraelre

Írta: Ynetnews, Jpost.com, Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Palesztin Népi Ellenállási Bizottságok nevű terrorszervezet vezetője, Zuheir al-Qeisi, az elmúlt pénteken merénylet áldozata lett – egy izraeli rakéta végzett vele. Az Izraeli hadsereg (a Cahal) közleménye szerint a – számos korábbi terrortámadásért felelős – al-Qeisi megölésével megpróbálják elejét venni újabb Izrael-ellenes támadásoknak az egyiptomi határ mentén. 

Az izraeli akcióra válaszul különböző palesztin szervezetek Gázából rakétákkal kezdték lőni a zsidó állam területét: péntek óta 120 rakéta csapódott be Izrael déli településein. Emberéletben – e sorok írásáig – nem esett kár. Nyolc izraeli sebesült meg, de az érintett területek lakossága – félmillió ember – óvóhelyekre kényszerült.

Izrael azonnal válaszcsapásokkal reagált

Az Iron Dome (Acélkupola) nevű rakétaelhárító védelmi rendszer az országra kilőtt lövedékek húsz százalékát hatástalanította. Ugyanakkor az ekképp szétesett rakéták lehulló darabjai is okozhatnak károkat: ez történt vasárnap Beér Seva városában, ahol egy autó és egy vízvezeték rongálódott meg.

Vasárnap harminc rakétát lőttek ki Izraelre Gázából: az egyik tizenöt lakást rongált meg, egy másik egy iskolába csapódott be. Utóbbi szerencsére üres volt – a támadások miatt zárva tartották. Rossz belegondolni, mi lett volna, ha a lövedék a gyerekek közé csapódik – mondta egy járókelő, aki tanúja volt a becsapódásnak. Ofakim, Asdod, Gan Javne településekre is jutott a rakétákból.

Az acélkupola a rakéták kisebb részét hatástalanítja, így az izraeli légierő folyamatosan támadja a kilövő állásokat és azok működtetőit. Benny Gantz izraeli vezérkari főnök szerint „a Cahal határozottan, noha körültekintően reagál az Izraelt ért támadásokra. A Hamasz és más terrorszervezetek befolyása ijesztő mértékben növekszik. Mi nem keressük az eszkalációt, de Gázában a Hamasz uralkodik.” 

Péntek óta az izraeli légierő 21 támadást indított gázai célpontok ellen: 13 rakétakilövők, nyolc fegyvergyártó műhelyek és fegyverraktárak ellen irányult. A támadásokban eddig 16 fegyverest öltek meg és húszat megsebesítettek. Két civil áldozat is volt, noha az izraeli hadsereg mindent megtesz, hogy az ilyen eseteket elkerülje.

A fegyveres harcokkal párhuzamosan diplomáciai téren is folyik a küzdelem. Izrael ENSZ-képviselője levélben szólította fel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy ítélje el az izraeli civilek ellen végrehajtott támadásokat. 

A Hamasz és a (Nyugati Parton uralkodó) Fatah egyiptomi közvetítéssel próbál fegyverszünetet kieszközölni. Utóbbi két szervezet nem vett részt a harcokban, melyet a bosszúra vágyó Népi Ellenállási Bizottságok, valamint az Iszlám Dzsihad szít továbbra is.

A Hamasz felhívást intézett Izraelhez: „Ne tegye tovább próbára a türelmét!” Ezt azonban izraeli illetékesek úgy értékelik, hogy a Hamasz valójában csak a saját embereit és intézményeit igyekszik óvni.

rakéták_12_03_12.jpg

Fotó: Eliad Levy

Szaeb Erakat, a palesztin főtárgyaló Amerikához, Oroszországhoz, az ENSZ-hez és EU-hoz fordult. A „kvartett” képviselői hétfőn ülnek össze. Találkozójukat még az erőszak mostani fellángolása előtt kitűzték.
 

[popup][/popup]