Látogathatóak lettek Hitler megalomán alagútjai

Írta: Múlt-kor - Rovat: Hírek - lapszemle

Három hatalmas alagút nyílt meg Berlin közepe alatt augusztusban, amelyek félelmetes bepillantást nyújtanak, hogy milyen is lehetett volna Adolf Hitler náci Németországa, Germania új fővárosa.

Forrás: Múlt-kor

 

A 16 méter magas alagutakat 1938-ban egy földalatti szállítóhálózat első elemeiként építették azon koncepció keretein belül, amelynek során Albert Speer újratervezett fővárosa is elkészült volna.

A sétányokat, tereket és hatalmas épületeket is tartalmazó tervek azonban a második világháború miatt sosem váltak valóra, így nem készülhetett el az a hatalmas csarnoképület sem, ahol egyszerre 180 ezer ember hallgathatta volna a Führer beszédét.

A Tiergarten park alatti 90-220 méter hosszúságú alagutak a kiépítendő út- és villamoshálózathoz alkalmazkodtak volna. A világháború után a brit csapatok a megosztott Berlinben lezárták az alagutakat, azokat csak 1969-ben fedezték fel újra, bár akkor is zárva maradtak. 1990-ben, a város egyesülését követően Berlin tulajdonába kerültek.

1997-ben a hasonló örökségeket gondozandó létrehozták a Földalatti Berlin Szövetségét, amely azóta a város elhagyott, és kevéssé ismert bunkereibe szervez rendhagyó kirándulásokat. A második világháború közel ezer óvóhelyéből – ahol akkor 800 ezren éltek – ma igen sok nagyon jó állapotban van, egyes helyeken a falakon még mindig az egykori propaganda poszterek láthatók, és van ahol interaktív kiállítások várják a látogatókat.

A meglepően jó állapotban lévő alagutak ma igazi szenzációnak számítanak, nem is csoda, hogy a német lapok szinte mindegyike méltatta Dietmar Arnold történészt, aki egy bunkertúra keretében mutatta be a sajtó munkatársainak a nagyszabású helyszínt. Bár földalatti labirintus a nagyközönség számára az esetek többségében zárva van, néha mégis fogadnak egy-egy csoportot.
 

[popup][/popup]