Náci vérengzésre emlékeztek a franciák

Írta: Múlt-kor - Rovat: Hírek - lapszemle

Forrás: Múlt-kor

 

1944. augusztus 25-én a középnyugat-franciaországi faluban német katonák megöltek 124 helyi lakost, köztük 42 nőt és 44 gyermeketrmeket bosszúból azért, hogy ellenállók egy kis csoportja az előző napon megtámadott két német járművet a Tours melletti település közelében.

“Franciaország erkölcsi hibát követett el azzal, hogy ilyen hosszú ideig nem vett tudomást erről a vérengzésről” – mondta Nicolas Sarkozy francia elnök a hétfői maillé-i emlékünnepségen. Hozzátette: “azért jöttem ide, hogy ezt a hibát az egész nemzet nevében jóvátegyem”.

A nemzetiszocialista megszállók éppúgy egy partizánakció miatt, bosszúból rendeztek vérfürdőt Maillé-ban, mint a tőle 130 kilométernyire fekvő Oradourban két és fél hónappal korábban. Ám míg Oradour jól ismert mementójává vált a náci uralom rémtetteinek, Maillé feledésbe merült. Talán részben azért, mert az ottani vérengzés napja egybeesett Párizs felszabadulásának dátumával, és minden figyelem a főváros  örömünnepére összpontosult.

Ezentúl a főváros felszabadulására emlékező ünneppel együtt minden évben meg kell emlékezni eme emberiesség elleni bűntett áldozatairól – hangsúlyozta Sarkozy.

 

[popup][/popup]