Kiadható Magyarországnak Zentai Károly

Írta: Hír3 - Rovat: Hírek - lapszemle

Az ausztráliai perthi bíróság szerdai határozata értelmében kiadható Magyarországnak a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly. A 86 éves férfi azonban várhatóan fellebbezést nyújt be, így a döntés még nem jogerős. A hírt a The Australian című ausztrál lap internetes kiadásában közölte. 

Forrás: Hír3

 

Eszerint a bírósági döntés után őrizetbe helyezték Zentai Károlyt (Charles Zentai), akit Magyarországon azzal vádolnak, hogy 1944-ben többedmagával meggyilkolta az akkor 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot.

A kiadatásáról Bob Debus ausztrál belügyminiszter mondja ki a végső szót, de Zentai családja korábban közölte, hogy ismét az ausztrál felsőbírósághoz akar fellebbezni, amennyiben a perthi törvényszék döntést hoz a kiadatásról. Zentai ügyvédje közölte, hogy még a nap folyamán óvadék ellenében kérni fogja a vádlott szabadlábra helyezését. Zentai Károly kiadatási ügye lassan harmadik éve húzódik. Magyarország szerint Zentai Károly, a magyar hadsereg altisztje egy budapesti villamoson fogta el Balázs Pétert, mert nem viselte a sárga csillagot. Mindketten budafokiak voltak, ezért ismerték egymást. Zentai ezután állítólag egy laktanyába vitte a zsidó fiatalembert és két bűntársával együtt órákon át verte.

A fiatalember a bántalmazásba belehalt, holttestére nehezéket kötöttek és a Dunába dobták – ismertette a vádat a tárgyalás első napján, hétfőn az ausztrál ügyész. Ács Tibor, a férfi háborús bűnök miatti kiadatását kérő Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője májusban azt közölte: ha kiadják az ausztrál hatóságok Magyarországnak Zentai Károlyt, akkor attól számítva heteken belül sor kerülhet az ügyében a vádemelésre. Ismertetése szerint ha a férfit Magyarországra hozzák, gyanúsítottként hallgatják ki, majd indítványozni fogják előzetes letartóztatását. Közölte, Zentai Károlyra a jogszabályok alapján végrehajtandó szabadságvesztést szabhatnak ki rá, amelynek törvényi maximuma akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet.
 

[popup][/popup]