Pekingi olimpia: kóser ételből hiány várható

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A kínai hatóságok által az olimpia idejére bevezetett drákói szigor érzékenyen érinti a kóser ellátást. Az export-import forgalom szigorítása miatt kevesebb kóser ételt lehet behozni az országba, a helyi ételek kóserolását pedig a szakértőket is sújtó vízumszigorítás nehezíti.  

A JTA nyomán

 

David Moskowitz rabbi, a Shatz Kosher Services felügyelője szerint ezek a szigorítások egészen az olimpia végéig érvényben maradnak, így éppen a játékok idejére kerülhetnek bajba a Tóra-hű sportolók, edzők, újságírók. Így például folyékony élelmiszereket külön engedély nélkül lehetetlen importálni. A beutazók hivatalosan személyes poggyászukban sem vihetnek be élelmiszert – ha megtalálják, elkobozzák azt a kínai hatóságok.

További nehézséget jelent a szállítás, mivel – a légszennyezés csökkentése érdekében – a teherautó forgalmat is szigorúan korlátozzák. A kósersági felügyelők pedig a vízumszigorítások miatt nehezen juthatnak be az országba. Moskowitz rabbi most az ügyben külön kérvénnyel fordul a kínai hatóságokhoz.
Az ország egyetlen kóser étterme, a pekingi Dini’s viszont alaposan felkészült, s egyebek között 16 tonna húst tartalékol a nagy eseményre. A hagyományhű üzletemberek, turisták számára életmentő étterem kínálatában nemcsak maceszgombóc-levest és gefilte fist találunk, hanem szecsuáni csirkét is, szigorúan kóser alapanyagból. S immár nem csupán az erre utazó zsidók, hanem helyiek is érdeklődnek az étterem iránt, mivel sokan úgy hiszik, a szigorú felügyelet alatt készített kóser ételek tisztábbak, egészségesebbek. S ámbár a kínaiakra azt mondják, mindent megesznek, aminek négy lába van (kivéve az asztalt), érdekes módon a gefilte fis kifog rajtuk: ahhoz nem közelítenek.

A Dini’s 24 órás nyitva tartással készül az olimpiára, kivéve persze a szombati napot. Az éttermet felügyelő Freundlich rabbi (az „olimpiai rabbi” cím birtokosa) büszkén mutatja, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mely tagjai jelezték, hogy betérnek egy ebédre vagy vacsorára. A 120 jüan (kb. 2700 forint) átlagár a pekingi utca emberének ugyan drága, de a NOB urainak nyilván meg se kottyan.
 

 

[popup][/popup]