Bántalmazásért kirúgtak egy izraeli tisztet

Írta: Origó - Rovat: Hírek - lapszemle

Elbocsátották az izraeli hadsereg egyik tisztjét, miután egy neki alárendelt katona bántalmazott egy palesztin férfit. A katona elmondása szerint felettese parancsolta meg neki, hogy lőjön a palesztin férfira. 

Forrás: Origó

 

A katona júliusban a ciszjordániai Naalin faluban gumilövedékkel lábon lőtte a megkötözött palesztint, akit az Izrael és Ciszjordánia között épülő biztonsági fal, illetve kerítés elleni tüntetés után vettek őrizetbe. A férfi könnyebben megsérült.

Az izraeli sajtó csütörtökön idézte Ehud Barak védelmi miniszter megállapítását, miszerint a katona cselekedete ellentétes a fegyveres erők által vallott értékekkel.

A katona elmondása szerint felettese parancsolta meg neki, hogy lőjön a palesztin férfira. A tisztet már a múlt héten felfüggesztették a szolgálatból. Hírek szerint mindkettőjüket hazugságvizsgálatnak vetik alá.

Egy 14 éves naalini palesztin lány annak idején videóra vette a történteket. Az izraeli B,celem emberjogi szervezet által közzétett felvétel nagy felháborodást keltett izraeliek és palesztinok körében egyaránt. A szervezet látja el videokamerákkal a palesztinokat, hogy ilyen eseteket dokumentálhassanak.
 

 

[popup][/popup]