Náci reneszánsz Lengyelországban – Jó bizniszt jelent egy joghézag

Írta: Hetek Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Lengyelországban virágzik a náci jelképek gyártása és kereskedelme – írta pénteki számában a Polska című lengyel napilap.

 

Forrás: Hetek Online

 

Hatmillió halott, lerombolt városok, a földdel egyenlővé tett főváros, mely éppen augusztus elsején emlékezik a második világháború egyik legtragikusabb eseményének 64. évfordulójára (ezen a napon tört ki a szövetségesek által magára hagyott, és a németek által kíméletlenül levert varsói felkelés).

Ezt hozta az ország számára a fasiszta ideológia, mely szerint a lengyelek “alacsonyabb rendű” emberek. Ma pedig a lengyelek ezen ideológia jelképeinek előállításával tűnnek ki – írta a lap.

A lengyel gyártók nemcsak a hazai árusokat látják el, de a németországi és skandináv országokban élő neonácik igényeit is kielégítik. SS-jelvényeket, horogkereszteket, Hitler-mellszobrokat és más náci kegytárgyakat kínálnak nemcsak az interneten, de a bolhapiacokon is. Nagyon kelendőek a náci Németországot idéző emléktárgyak – idézett egy kereskedőt a varsói újság.

A lap szerint az eladók egy joghézagnak köszönhetően maradnak büntetlenek. A náci ideológia terjesztése ugyan tilos, a náci időkből származó történelmi tárgyak vagy azok utánzatainak árusítása azonban nem.

Witold Kulesza, a fasizmus és a kommunizmus bűntetteit vizsgáló Nemzeti Emlékezet Intézetének volt elnökhelyettese a jogszabály szigorítását követeli. Az erre vonatkozó paragrafusokat módosítani kell, hogy a gyártókat és a kereskedőket is szigorúan meg lehessen büntetni – hangsúlyozta.
 

 

[popup][/popup]