36 miniszter, 16 helyettes – az izraeli parlament megszavazta a koalíciós törvénycsomagot

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az izraeli parlament, a kneszet csütörtökön megszavazta a Benjámin Netanjahu és Beni Ganz közös kormányzását lehetővé tevő rotációs törvényeket.

Netanjahu, Ganz

A koalíciós megállapodás érdekében módosították az ország alaptörvényét, 72:36 arányban szavazták meg a képviselők a 120 fős törvényhozásban. A Netanjahu vezette Likud és a Beni Ganz pártja, a Kék-fehér párt közötti megállapodást is módosították az utóbbi órákban: ennek értelmében legalább 70 képviselő támogatásával az eddig meghatározott három év után egy évvel meghosszabbíthatják a rotációs koalíciós kormányzást.

A csütörtöki szavazásról távol maradt Naftali Bennet védelmi miniszter, és vele együtt a Likudtól jobbra álló, a telepesek érdekeit képviselő Jobbra nevű pártjának képviselői, valamint Avigdor Liberman Izrael a hazánk nevű jobboldali nacionalista pártja. Szintén nem jelent meg egészségi okokra hivatkozva Meráv Michaeli munkapárti képviselőnő, aki nem ért egyet pártjának csatlakozásával a Netanjahu vezette koalícióhoz.

Az alaptörvény-módosítások sorában az eddigi 61-ről 70-re emelték a kormány feloszlatásához minimálisan szükséges képviselők számát. Az eredeti tervek szerint 75 képviselő támogatásához kötötték volna ezt, de a legfelsőbb bíróság bírálata nyomán végül 70 lett. Ezzel a kitétellel Ganz azt próbálta biztosítani, hogy Netanjahu ne oszlathassa fel a parlamentet az ő kormányzási időszaka előtt.

A két politikus közötti súlyos bizalmatlanság miatt az alaptörvényben rögzítették azt is, hogy Netanjahunak másfél év után mikor kell átadnia a miniszterelnöki széket Beni Ganznak.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint szintén ezen az alaptörvényi szinten szavazták meg a miniszteri és a miniszterhelyettesi hivatalok elosztását a két tömb között, valamint a miniszterek és a miniszterhelyettesek kinevezésének és menesztésének feltételeit, és létrehoztak egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi, hogy két, egy likudos és egy Kék-fehérhez tartozó miniszter felügyeljen egy tárcát.

A Netanjahu és Ganz közötti rotációs egyezmény szerint a miniszterelnök csak a “csereminiszterelnök” előzetes hozzájárulásával oszlathatja fel a kneszetet a másikuk kormányzása idején. A koalíciós megállapodás értelmében két miniszterelnöki rezidencia fog működni. Ezt különösen éles bírálatok érték a közvélemény részéről, mert pazarlásnak tartják a koronavírus-járvány okozta válság közepette.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és Beni Ganz bejelentette, hogy a koalíciós egyezményükben rögzített jogalkotási folyamatok befejezése után, május 13-án esküszik fel Izrael új, 35. kormánya.

Az új kormány létrehozása érdekében még csütörtökön felkeresik Reuven Rivlin államfőt, és felkérik, hogy Benjámin Netanjahut bízza meg a kormányalakítással.

Beni Ganz Kék-fehér pártjának segítségével a Netanjahut támogató vallásos pártok és a Likud megszerezte a kormányalakításhoz szükséges legalább 61 képviselő aláírását. Ennek alapján Rivlin várhatóan megbízza Netanjahut a kormányalakítással, amely a jelenlegi tervek szerint jövő szerdáig befejeződik.

A 36 miniszterből és 16 miniszterhelyettesből álló kormány Izrael történetének legnagyobb kabinetje lesz.

Izraelben kevesebb mint egy éven belül háromszor tartottak parlamenti választásokat, de mindannyiszor patthelyzet alakult ki. Az egységkormány létrejöttével ezt próbálják meg feloldani. (MTI, Shiri Zsuzsa)

 

[popup][/popup]