Sirály a Művészetek Völgyében

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Sátoros Ünnep néven hirdet fesztivált a Marom Budapest, a legújabb, progresszív zsidó kultúrával foglalkozó non-profit szervezet, a Művészetek Völgye keretében, Monostorapátiban, július 26-a és augusztus 2-a között.

 

Forrás: NOL 

A nyolc napos kulturális fesztivál több mint 100 programot kínál vendégeinek: koncertek, zene-, tánc-, valamint színházi workshopok, beszélgetések, filmklub, előadások, animációs filmszemle, kóser konyha, valamint jótékonysági könyvvásár, művészeti- és kézművesvásár várja a több ezer látogatót, ahol a nagyközönség színvonalas, szórakoztató programokon ismerkedhet meg többek között a kortárs európai zsidó kultúrával, s annak jeles képviselőivel is s részt vehet annak alakításában.

A zenei programok a Sirály Színpadon kapnak helyet, hangulatos zöld környezetben. Külföldről és Magyarországról egyaránt érkeznek előadók. Izraelből a Laroz Sound System, Franciaországból az Anakronic Electric Orchestra, Londonból pedig az Emunah zenekar látogat el a fesztiválra. E zenekarok mind a zsidó hagyomány újraértelmezését valósítják meg zenéjükön keresztül. Hazánkból olyan méltán népszerű csapatok gazdagítják a zenei kínálatot, mint a Specko Jedno, a Zuboly, a Csókolom, a Grencsó Bio Kollektív, a Popivan, a Hagesher és Szalóki Ági, valamint még számos fiatal tehetséges zenekar, a koncertek után pedig a  Tilos DJ-k játszanak majd .

A Művelődési Ház és kertje ad helyet nappal a Magyar Narancs Műhelynek, ahol művészeti workshopok mellett beszélgetések és színházi előadásokon is részt vehetnek a fesztiválozók. Megtekinthető majd többek között a TÁP színház anti-rasszista etűdje, és a Budapesti Zsidó Színház legújabb, nagy sikerű Jónás könyve c. előadása.  Emellett naponta lesznek előadások, kerekasztal-beszélgetések – például Nádasdy Ádámmal, Csillag Gáborral, Bitter Brunóval – , ahol a kortárs zsidó kultúra aktuális kérdéseiben lehet elmélyedni, olyan közéleti személyiségekkel, mint György Péter vagy Schiffer András. Esténként a kertmoziban pedig filmtörténeti ritkaságokat, mai izraeli filmeket és fiatal magyar animációs filmkészítők alkotásait láthatja a közönség.

Világzene, Jazz, Klezmer

Lesz a chaszid zsidó zenét hip hop-pal keverő zenekar Amerikából, vagy DJ-k, akik a balkáni 7/8-ot keverik a dance hall-lal, dub klezmer Franciaországból, elektró gnawa Budapestről vagy mizrachi goa Izraelből. Emellett fellépnek hagyományos világzenét játszó zenekarok, és olyan magyar együttesek, amelyekben a fiatal zenészek kísérletező kedvükkel újítják meg a magyar könnyűzenei életet (Popivan, Triton, Nigun, Zokogó Majom, Zuboly). Fellépnek még a magyar dzsessz legígéretesebb alakjai is (Lamm Dávid, Kardos Dániel, Sütő Márton, Szesztai Dávid, Ágoston Béla).

Olyan népzenei, világzenei és dzsessz produkciók lesznek hallhatók, mint a: Chalaban, a Chakra Hacker, a Srayem, a Zuboly, a Grencsó Bio Kollektíva, Szalóki Ági, a Hagesher, a Santa Diver, az Emunah angliából, a Laroz S.S. Izraelből.

Színház

A fesztivál alatt három elismert társulat mutatja be előadásait. A többszörös díjnyertes független színház a Táp Színház, a soproni Volt fesztiválról két díjat elhozó Budapesti Zsidó színház és a Shu műhely.

Film

A Sátoros Ünnep során háromféle filmklubbal jelentkezünk: a LUMU Láthatatlan filmek klubja, a MOME animációs szakának végzős hallgatóinak összeállítása és  a modern izraeli filmmel kapcsolatos válogatás is.

Műhelymunka

A résztvevők a közös munka során olyan produkciót hoznak létre nap mint nap, amely kultúrát, vallási tradíciót és különféle hagyományokat dolgoz fel, így sarkallva a műhelymunka közönségét is a további dialógusra.

A Műhely munkafolyamatait professzionális művészek és tanárok irányítják:
Színház és film: Szász János (rendező), Andrew Hefler (színész)
Tánc: Dékány Edit (koreográfus)
Zene: Bob Cohen (népzenész- zenegyűjtő), Párniczky András (dzsessz zenész)

Gyermek kert

A nap folyamán a gyermekeket különleges készségfejlesztő programokkal, gyermekelőadásokkal várják.

Jegyárak:
Figyelembe véve, hogy minden nap 16 órától, hajnali 4-ig folyamatosan programok indulnak, méghozzá neves nemzetközi és magyar előadókkal a fesztiválra igen kedvezményes a belépő: 1000 forint a napijegy, 6000 forint a nyolc -napijegy. Akik július 11-ig telefonon vagy emailben jelentkeznek a workshopokra, ingyen vehetnek részt az összes aznapi programon. (email: [email protected], telefon: 20/992 85 62)
[popup][/popup]