320 százalékkal nőtt az antiszemita incidensek száma Németországban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász pogromja óta eltelt egy hónapban az antiszemitizmust monitorozó német információs központ (RIAS) összesen 994 incidenst regisztrált a mészárlással összefüggésben. 

Palesztin szimpatizáns, Izrael-ellenes tüntetés

Naponta 29 antiszemita incidens – ez a megdöbbentő adat a németországi zsidógyűlöletről szóló új jelentésben szerepel, amely a Hamász október 7-i, Izrael elleni terrortámadását követően készült. Az antiszemitizmussal foglalkozó információs központ (RIAS) november 9-ig összesen 994 incidenst regisztrált a Hamász mészárlásával összefüggésben – írja a Jüdische Allgemeine a Berlinben közzétett jelentésről – szemlézte a hírt a tev.hu.

A jelentés szerint a napi átlagosan 29 incidens 320 százalékos növekedést jelent a 2022-es év napi átlag 7 incidenséhez képest. A szövetség központjaiba olyan esetekről is érkeznek bejelentések, amelyek nem minősülnek bűncselekménynek. A bejelentések száma továbbra is magas – közölte a szervezet. Egyre több a bejelentés a hétköznapi helyszínekről, például a szomszédságból, a munkahelyekről és az egyetemekről. 

 „Különösen nyugtalanítóak a saját lakókörnyezetben történt incidensek” – írja a RIAS, amely szerint 59 ilyen incidenst jelentettek. Az egyesület egy példát idéz: „Giessenben két férfi behatolt egy izraeli férfi lakásába, hogy eltávolítsa az ablakon lógó izraeli zászlót”. 

 Az egyetemeken egyre inkább terjed az Izrael-ellenes propaganda, a graffitik, gyűlések és szórólapok. A RIAS szerint összesen 37 antiszemita incidenst dokumentáltak az egyetemeken. A zsidó diákok arról számoltak be, hogy Izrael viselkedéséért őket tették felelőssé –  ezért elkerülték az egyetemet. 

 „Ha a zsidó diákok az antiszemita tapasztalatoktól való félelem miatt távol maradnak az egyetemektől, akkor diáktársaiknak, de az egyetem vezetésének és a diákszervezeteknek is kötelességük határozottan fellépni az antiszemitizmus ellen”

– közölte Benjamin Steinitz, a RIAS ügyvezető igazgatója.

 A Német Zsidó Diákszövetség elnöke, Hanna Veiler riasztónak, de nem meglepőnek nevezte a számokat:

 „Október 7-e óta fiatal zsidók folyamatosan arról számolnak be, hogy a mindennapi életükben, különösen az egyetemi környezetben milyen mértékben nőtt az általuk érzékelt antiszemitizmus”. 

A jelentés szerint az értékelési időszakban 177 antiszemita gyűlést regisztráltak.

„A dezinformáció terjesztése hozzájárul a mozgósításhoz: miután elterjedt egy meg nem erősített hír az izraeli hadsereg által október 17-én az al-Ahli kórház ellen elkövetett állítólagos támadásról, az antiszemita gyűlések száma az előző héthez képest megduplázódott, 61-re emelkedett” – áll a dokumentumban. 

 A terrortámadás időpontjától november közepéig a Szövetségi Bűnügyi Hivatal Németország-szerte mintegy 3300, a közel-keleti konfliktussal kapcsolatos bűncselekményt regisztrált, ezek főként vagyoni károkozással, gyűlöletkeltéssel és rendfenntartókkal szembeni ellenállással kapcsolatos bűncselekményekkel kapcsolatosak.  

Teljes cikk

[popup][/popup]