3 millió eurós támogatással hozzák létre a holokauszt helyszíneinek európai hálózatát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben bejelentette, hogy 3 millió euró (mintegy 1,15 milliárd forint) értékű pályázat útján támogatja a holokausztra való emlékezést, mégpedig az érintett helyszínek európai hálózatának létrehozásával.

Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben

A bizottság közleménye szerint a holokausztra való emlékezést segítő hálózat hosszú távon, jelentős mértékben járul majd hozzá a holokausztáldozatok emlékének megőrzéséhez.

Kiemelték: a történelmi, tényszerű igazságok bemutatása mellett a hálózat támogatni fogja a holokauszt helyszíneinek védelmét és megőrzését, valamint felhívja a nemzeti és helyi hatóságok, a közvélemény és a helyi közösségek figyelmét a 20 század legsötétebb eseményére.

Emlékeztettek arra, hogy az antiszemitizmus elleni küzdelemről és az európai zsidóság életének védelméről és elősegítéséről szóló európai uniós stratégia kiemeli a holokauszt túlélőinek fontosságát a holokauszt atrocitásainak emléke megőrzésében. “A túlélők utolsó generációjának emléke értékes, meg kell őrizni” – fogalmaztak. A holokauszt helyszínei, köztük a haláltáborok, lőterek, deportálási helyszínek és búvóhelyek, egyre fontosabbá válnak az áldozatok és túlélők emlékének megőrzése és tisztelete, valamint történetük pontos elmesélése szempontjából – emelték ki.

A közlemény Margarítisz Szkínász európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztost idézte, aki azt mondta: az elmúlt hónapokban riasztóan megsokszorozódott az antiszemita gyűlöletből fakadó bűncselekmények száma. Elharapódzott az antiszemita indíttatású gyűlöletbeszéd, összeesküvés-elméletek kaptak szárnyra, és megnőtt a félretájékoztatás aránya is; mindez szerinte a történelem legsötétebb fejezeteire emlékeztet.

“Arra kell összpontosítanunk, hogy megőrizzük a holokauszt helyszíneit, hogy soha ne felejtsük el, mi történik, ha hagyjuk, hogy az antiszemitizmus és a gyűlölet más formái szabadon terjedjenek” – fogalmazott a görög biztos.

Az uniós támogatásra május 24-ig lehet pályázni. (MTI)

[popup][/popup]